-Å, den sykepleieren vet hvor gebisset mitt er

-Å, den sykepleieren vet

hvor gebisset mitt er

Følgende beretning fortalt av en sykepleier var på trykk i det medisinske tidsskriftet The Lancet i forbindelse med en nederlandsk studie om nær-døden-opplevelser:

”Under en nattevakt bringer en ambulanse en 44-år gammel cyanotisk, komatøs mann inn på hjerteavdelingen. Han hadde blitt funnet i en eng omtrent en time tidligere av forbipasserende. Etter innleggelsen fikk han kunstig åndedrett uten å bli intubert, samtidig som at hjertemassasje og defibrillering også ble gitt. Da vi ville intubere pasienten, viste det seg at han hadde gebiss i munnen. Jeg tok bort gebisset i overkjeven og la dem på akutt-tralla.

Imens fortsatte vi med omfattende HLR [hjertelungeredning]. Etter omtrent én og en halv time hadde pasienten tilstrekkelig hjerterytme og blodtrykk, men han blir fremdeles gitt kunstig åndedrett og er intubert, og han er fremdeles i koma.

Han blir overført til intensivavdelingen for fremdeles å få nødvendig kunstig respirasjon. 

Jeg møter pasienten kun en gang etter mer enn en uke. Pasienten er nå tilbake på hjerteavdelingen. Jeg deler ut medisiner. I det øyeblikket han ser meg, sier han:

-Å, den sykepleieren vet hvor gebisset mitt er.

Jeg ble veldig overrasket. Da forklarer han:

-Ja, du var der da jeg ble lagt inn på sykehuset og du tok gebisset ut av munnen og puttet det på en vogn, det sto mange flasker på den og der var en skuff under og der la du gebisset mitt.

Jeg var spesielt overrasket fordi jeg husket at dette skjedde mens mannen var i dyp koma og mens HLR [hjertelungeredningen] pågikk.

Da jeg spurte om mer opplysninger, så det ut til at mannen hadde sett seg selv ligge i sengen, at han hadde oppfattet ovenfra hvordan sykepleiere og leger hadde vært opptatt med HLR. Han kunne også beskrive korrekt og i detalj det lille rommet der han hadde blitt gjenopplivet samt utseendet til de som var der, som eksempelvis meg. Da han observerte situasjonen hadde han vært veldig redd for at vi skulle stoppe med HLR og at han ville dø. Det er sant at vi hadde vært svært negative i forhold til pasientens prognose på grunn av hans svake medisinske tilstand da han kom inn.

Pasienten forteller meg at han desperat og uten å lykkes forsøkte å gjøre det klart for oss at han fremdeles var i live og at vi skulle fortsette med HLR. Opplevelsen har gjort dypt inntrykk på ham og han sier at han ikke lenger er redd for døden. 4 uker senere forlot han sykehuset som en frisk mann. ”

Kilde: van Lommel P, van Wees R, Meyers V, Elfferich I. Near-death experience in survivors of cardiac arrest: a prospective study in the Netherlands. Lancet 2001; 358: 2039-45.