Torsdag 21 November
Dr. Julián Melgosa om konkurransementalitet
Dr. Julián Melgosa om konkurransementalitet
Dr. Julián Melgosa skriver:
”Mange opplever at de befinner seg i en konkurransesituasjon hvor de må kjempe mot andre for å nå et mål, oppnå en belønning eller få myndighet over andre. Konkurransen kan finne sted i forretningsverdenen, i politikken, i undervisning og sport. Konkurransemiljøet kan ha visse fordeler (som alle er tvilsomme), men også mange ulemper.
Fordeler
-Det gir motivasjon.
-Det gir høye resultater.
-Deltagerne gleder seg over begivenheten.
-Det bidrar til å finne den beste (i politikk, arbeidslivet, osv.).
-Det bygger karakteren og styrker selvbildet.
Farer
-Det gir taperne psykologisk smerte fordi vinneren når målet på bekostning av mange som ikke når opp og hvis selvaktelse blir dårligere.
-Det skaper stress, som kan være bra innenfor fornuftige grenser, men som ofte kan bli altfor høy i konkurransesituasjoner.
-Det fremmer uetisk atferd, som for eksempel doping i sport, korrupsjon i politikken eller løgner i forretningslivet.
-Det fremmer sjalusi, mistillit og forakt for motstanderen. Det begrenser også evnen til å elske andre.
Forskningsresultater:
Fordelene med samarbeid
En gruppe forskere gjennomførte en undersøkelse (Karlin, Brondolo og Schwartz, 2003) blant 70 deltagere i New York. Alle var ansatt i politiet. Hensikten var å måle sammenhengen mellom deres evne til å samarbeide og blodtrykket. Politifolkene rapporterte om hvor god og hvor mye støtte og oppmuntring de fikk fra sine kolleger. Blodtrykket ble målt hvert 15. minutt gjennom de dagene undersøkelsen varte. Resultatet viste en klar sammenheng mellom et moderat blodtrykk og støtten personen fikk fra sine kolleger. Med andre ord, de som opplevde at kollegene forsto og støttet dem, opplevde lavere stress og bedre vaskulær helse.
En annen undersøkelse (Shui Fong Lam et.al., 2004) er bare en av mange som har gitt lignende resultater. Konkurransementalitet gir høye prestasjoner, men bare under visse forhold og alltid med flere ulemper. Denne forskergruppen fra Hong Kong universitet studerte 52 elever i sjuendeklasse i deres vanlige omgivelser, i klasserommet. Elevene ble delt i to grupper hvor de skulle lære å bruke tastaturet: a) Den ene gruppen var konkurransepreget, og b) den andre var ikke konkurransepreget. Elevene i gruppen hvor de konkurrerte, oppnådde bedre resultater enn den andre gruppen.
Men de som var i konkurransegruppen var bare opptatt av resultatet og ikke interessert i å lære mer eller bedre. Videre, hvis de ”tapte” fikk det disse elevene til å vurdere sine egne prestasjoner negativt, noe som ikke skjedde i gruppen uten konkurranse. Gruppen hvor elevene konkurrerte, opplevde også mindre glede ved aktiviteten.
Hvordan oppnå resultater
uten konkurranse
Det beste alternativet er samarbeid og ”konkurranse” med seg selv. Resultatene kan alltid sammenlignes med de som oppnås i et konkurransemiljø, men uten ulempene som konkurransementaliteten medfører. Prøv noen av disse strategiene:
-Bli vant til å jobbe i gruppe, for mangfoldet av ferdigheter og synspunkter vil berike både prosessen og resultatene.
-Organiser aktiviteter som krever samarbeid for å fordele oppgaver som passer til gruppemedlemmenes evner og ferdigheter.
-Samarbeid om å løse oppgavene, da dette er en fordel for å få fram nye ideer, avdekke risikofaktorer i atferden og anvende kreativitet, alt i en atmosfære uten frykt for å mislykkes fordi gruppen sørger for å støtte den enkelte og det er ingen enkeltperson som blir taper eller vinner.
-Samarbeid, støtte og forhandling. Slik atferd øker sannsynligheten for å lykkes og sikrer at forholdet mellom deltagerne utvikler seg godt, noe som er viktig for den mentale helsen.
-Bruk energien på å nå målet for gruppens innsats og unngå å bli påvirket av motstandernes mål og atferd.
-Dyrk fellesskapet, vennskapet og omsorgen for hverandre.
-Legg vekt på å oppmuntre (også motstanderne dine) til bedre prestasjoner, for hvis resultatene blir bedre, vil alle nyte godt av det.
-Unngå å være ensidig opptatt av sluttresultatet og forsøk å gjøre alt grundig. Da vil kvalitet bli resultatet, uten smerte og bekymring.
Perler av gammel visdom:
Bær hverandres byrder, og oppfyll på den måten Kristi lov (Gal. 6,2).
Gjør ikke noe av selvhevdelse og tom ærgjerrighet, men vær ydmyke og sett de andre høyere enn dere selv (Fil. 2,3) (Melgosa, Julián, 2010, s. 230-231).”
Kilde: Melgosa, Julián. (2010). Frisk til sinns. En håndbok i psykisk helse. Røyse: Norsk Bokforlag.