Det undergjørende krusifiks i Røldal

Det undergjørende krusifiks i Røldal

 

Helge Magnus Iversen skriver i artikkelen ”Det undergjørende krusifiks i Røldal”:

I sitt store diktverk Storegut fra 1866 skriver Aasmund Olavsson Vinje at krusifikset som henger i kirken i Røldal har bidratt til mange menneskers frelse og helbredelse. Det var over tretti år etter at biskop og lensmann i 1835 under henvisning til ukristelig, papistisk overtro forbød pilegrimsferder til Røldal, og ca. seks hundre år etter at troende i Sør-Norge begynte å søke det helbredende og undergjørende krusifiks som henger i den lille kirken.

Stavkirken i Røldal er fra tidlig 1200-tall, og krusifikset som henger over kordøren er omtrent like gammelt. Helt siden middelalderen har dette krusifikset vært tillagt helbredende kraft, og like lenge har pilegrimene valfartet til Røldalskirken. Hver jonsokaften "svettet" krusifikset under vigilien, og væsken ble tørket av med en linklut som så ble strøket over syke legemsdeler. Mange var de som etterpå gikk friske fra Røldal. Tause vitnesbyrd om helbredelsesundrene er de mange krykker, støtteskinner og andre remedier som ble etterlatt bak alteret. Disse er nå samlet i Bergen Museum, men er dokumentert i Røldal stavkirke med fotografier og skriftlige nedtegnelser.

Krusifiksets opprinnelse er uklar. Sagnet sier at det ble funnet drivende i Røldalsvatnet bortenfor kirken. Krusifikset er datert til rundt år 1250, og er et vakkert seierskrusifiks. Gjennom middelalderen og ut i nyere tid ble stavkirken i Røldal en meget rik kirke, ikke minst på grunn av gaver fra de mange pilegrimer. Kirken var rikt utstyrt før reformasjonen, med bl.a. statuer av Jomfru Maria med Jesusbarnet og St. Olav, og et alterfrontale med korsfestelsen som sentralmotiv. Alt dette er godt bevart, men befinner seg nå i Bergen Museum.

 

Kilde: http://www.katolsk.no/praksis/valfart/artikler/roldal, lest 07.08.2011 (Artikkel skrevet av Helge Magnus Iversen)