Rike stjeler, jukser og bløffer mer enn andre

Rike stjeler, jukser og

bløffer mer enn andre

Rikinger bryter oftere loven, stjeler mer godteri fra barn og lyver oftere for å få økonomisk fordeler, viser ny forskning.

Psykologer ved University of Berkeley i USA og University of Toronto i Canada har gjennomført en rekke forsøk, for å se om velstående mennesker oppfører seg annerledes enn andre.

Resultatene tyder definitivt på det, og forskerne tegner et lite flatterende bilde av rikingenes grådighet og moral.

Folk i dyre biler bryter for eksempel trafikkreglene oftere enn folk i rimeligere biler, og de tar også mindre hensyn til fotgjengere som forsøker å krysse gata.

I et forsøk der det ble spilt terningspill med mulighet for å vinne 50 dollar, viste det seg at rikingene oftere jukset og forsøkte å lyve på seg bedre terningkast enn de egentlig hadde fått.

-Selv om 50 dollar er et relativt lite beløp for dem, jukset de tre ganger så mye, konkluderer Berkeley-psykologen Paul Piff, som ledet forsøkene.

-Det viser i hvor ekstremt stor grad velstand og overklassestatus kan skape mønstre av egennytte og manglende etikk, slår Piff fast.

I ett forsøk fikk folk utdelt en krukke med sukkertøy, med beskjed om at den var til en gruppe barn i nærheten, men at de selv kunne smake. Rikingene spiste mer av krukken enn noen andre.

Selv Piff, som gjennom tidligere forskning har påvist at rikinger gir mindre til veldedighet enn fattige, ble overrasket over hvor mye godteri de fikk seg til å stjele fra småbarn.

-Jeg ble svært forbauset. Folk fra overklassen tok gjennomsnittlig dobbelt så mye godteri som de andre, så det var ganske målbart, sier han.

Forskernes avslørende funn er gjengitt i siste utgave av tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Der forsøker de også å teoretisere over hvorfor mange rikinger oppfører seg som de gjør. En mulig forklaring kan være at rike mennesker i mindre grad bryr seg om hva andre mener om dem, tror forskerne.

Folk med mye penger ser også mer positivt på grådighet og er i mindre grad avhengige av støtte fra familie og nettverk når det kniper. Siden de hever seg over omgivelsene, mister de også bakkekontakten, mener Piff.

Kilde: Dagen, 29.02.2012, s. 8 / NTB