Litt om tiggeforbud

Litt om tiggeforbud

 

Man kan lære mye av å se til land hvor hjemløshet er et større problem enn i Norge. I USA lever 610.000 mennesker på gaten. 18. august kunne Aftenposten fortelle at 17.000 av dem befinner seg på Hawaii. De fleste har blitt lokket av det milde klimaet. I 2013 kunngjorde guvernør Neil Abercrombie at han gikk til krig mot de hjemløse der, og han ville tilby enveisbillett til fastlandet for dem som ikke kom fra Hawaii.

Om Abercrombie kjenner historien til sitt land, er ikke godt å si. Allerede i 1964 erklærte Lyndon B. Johnson at han gikk til krig mot akkurat det samme, bare for at Ronald Reagan på 80-tallet kapitulerte med ordene ”Vi kjemper en krig mot fattigdommen, og fattigdommen vant”. Han og mange med ham innså at man ikke kan forby fattigdom.

 

I fengsel for å gi mat til de fattige

31. oktober 2014 arresterte politiet i Fort Lauderdale (Florida, USA) pastor Arnold Abbott (90 år). Han hadde gitt hjemløse mat i 20 år. Nettavisen ”local10.com” melder at han må sone 60 dager i fengsel og betale en klekkelig bot. Det er i Florida ikke bare kriminelt å tigge, men det er også straffbart å hjelpe mennesker i nød.

Til nå har 57 byer i USA forsøkt å forby, regulere eller bortvise matutdeling til de fattige. På grunn av økende behov, har 78 prosent av byene besluttet at enkeltpersoner kun kan be om mat et visst antall ganger. 66 prosent har måttet avvise folk fordi de ikke har nok mat. Ifølge United States Department of Agriculture, har 17,5 millioner husstander matunderskudd. Det utgjør 14,3 prosent av hele befolkningen. De som vil dele ut mat til folk som måtte trenge det, må kjøpe tillatelser. De kan koste opp til 1250 dollar (9000 kroner), og en deler bare ut fem tillatelser i året per organisasjon.

 

Kilde: Utdrag fra leserinnlegg av Anna Kathrine Eltvik (medlem i SV) i Dagbladet Dagen, høsten 2014

 

(Etter det himmelen.info kjenner til, ble Abbott arrestert da han brøt en lov som forbyr å servere mat til mennesker på steder der det ikke er toalettmuligheter.)