Dialog fra filmen "Twelve years a slave"

Dialog fra filmen «Twelve years a slave»

 

Plantasjeeier Edwin Epps (Michael Fassbender) i dialog med den omreisende snekkeren Samuel Bass (Brad Pitt), i filmen "Twelve years a slave" fra 2013:

 

-Bass.

Plantasjeeieren rekker frem en lommelerke (metallbeholder med alkohol) til Bass.

-Nei, nei, sier Bass og trekker på smilebåndet.

-Ingen skam i lindring mot heten. Drikke, skygge. Heten tærer på reisende, sterke som svake.

Bass fortsetter å småle.

-Hva er det som er så morsomt?

-Jeg gjør ferdig jobben som avtalt, i henhold til betalingen.

-Hvis De mener noe er galt, så står De fritt til å si det.

-De spør ærlig, så jeg skal svare ærlig: Det er fornøyelig at De er bekymret for min helse i denne heten, når tilstanden til arbeiderne Deres… Den er forferdelig. Det er for galt, Mr. Epps.

-De er ikke innleid arbeidskraft, de er min eiendom.

-De sier det med stolthet.

-Jeg sier det som et faktum.

-Dersom denne samtalen gjelder hva som er faktisk og ikke, så må det sies at slaveri verken er rett eller rettferdig. Det er et interessant emne. Hvilken rett har De egentlig til niggerne deres?

-Rett? Jeg har kjøpt og betalt dem.

-Ja, og loven sier De har rett til å eie en nigger, men det er løgn. Hva om det kom en lov som tok fra Dem friheten, så De ble slave? Hva da?

-Noe sånt er ikke mulig.

-Lover endres. Universelle sannheter er konstante. Det er et faktum at det som er rett og riktig er rett og riktig for alle. For hvite som svarte.

-Sammenlikner De meg med en nigger?

-Jeg spør bare hva som i Guds øyne er forskjellen.

-Spør like gjerne hva forskjellen er på en hvit mann og en bavian. Jeg har sett sånne i Orleans og de kan like mye som de niggerne jeg har.

-Niggere er mennesker. Får de ikke nå høyere opp enn simple dyr, vil menn som De måtte stå til ansvar for det. Det er en fryktelig sykdom som herjer denne nasjonen. Og regnskapets dag vil komme.

-De liker å høre Dem selv prate, bedre enn noen annen jeg kjenner. De ville hevde at svart var hvitt, eller at hvitt var svart, om De fant noen som ville motsi Dem. En fin teori iblant yankeer i New England. Men De er ikke der. Det er De så visst ikke.

 

(Denne dialogen er eksempelvis relevant i forbindelse med den filosofiske debatten om hvorvidt det finnes universelle, konstante sannheter.)