Hvem har ansvar for uretten i verden?

 Hvem har ansvar

for uretten i verden?

 

I byen Selma i Alabama (USA) ble en ung mann drept i forbindelse med raseopptøyene på 1960-tallet, der amerikanere med mørk hudfarge kjempet for praktisk å få lov til å stemme ved demokratiske valg. Ifølge spillefilmen Selma (2014) sa Dr. Martin Luther King jr. blant annet følgende i sin tale i kirken i forbindelse med begravelsen:

-Hvem drepte Jimmie Lee Jackson? Vi vet at en delstatspolitisoldat som handlet på ordre fra George Wallace siktet med pistolen og dro i avtrekkeren. Men hvor mange andre fingre var det på den avtrekkeren? Hvem drepte Jimmie Lee Jackson? Alle hvite politimenn som misbruker loven for å terrorisere. Alle hvite politikere som nærer seg av fordommer og hat. Hver eneste hvite predikant som forkynner Bibelen og holder munn foran sin hvite menighet. Hvem drepte Jimmie Lee Jackson? Alle negere som ikke deltar i denne kampen mens deres brødre og søstre ydmykes, mishandles og drepes! Da jeg hørte at president Kennedy hadde blitt skutt og drept, og da jeg senest i går hørte at Malcolm X som sto i denne kirken for bare tre uker siden hadde blitt skutt og drept, vendte jeg meg til min kone Coretta og sa det jeg ofte sier når en av våre ledere drepes: «Vi har ikke levd fullt ut hvis vi ikke er villige til å dø for dem vi elsker og det vi tror på.» Men i dag, Jimmie, lever vi og du har dødd, kjære bror. Du skal ikke ha ofret livet forgjeves, kjære bror. Det lar vi ikke skje! Vi skal fullføre det du ville oppnå! Vi skal få det du ble nektet! Vi skal stemme og avsette disse mennene! Vi skal ta makten deres! Vi skal oppnå det du ble slaktet for! Vi drar tilbake til Washington. Vi skal kreve å få møte presidenten, og jeg skal si til ham at Jimmie ble drept av en regjering som hver dag bruker millioner av dollar på å ofre liv i frihetens navn i Vietnam, men mangler moralsk vilje og mot til å forsvare livene til sitt eget folk her i Amerika! Vi gir oss aldri! Og handler ikke han, vil vi handle! Vi vil gjøre det for alle vi har mistet. Alle de som, i likhet med Jimmie Lee Jackson, har gått bort for tidlig, tatt av hat!»

 

Kilde: Spillefilmen Selma (2014) med David Oyelowo i rollen som Dr. Martin Luther King jr.

 

(Det er fremdeles svært store utfordringer i verden knyttet til stemmerett. I India bor det til eksempel rundt 167 millioner daliter som på ulike måter blir utsatt for grov diskriminering.)