Evangeliet i møte med den uinteresserte

Evangeliet i møte med den uinteresserte

En oppsummering av Bibelen

Skal vi lykkes med å forklare evangeliet på en enkel måte, må vi ha forstått det selv, skriver Nick Pollard. I boka gir han en kort oppsummering av Bibelen som alle kan ha nytte av:

 

Gud

Det finnes en Gud som skapte oss. Han skapte oss til å leve i et nært personlig forhold til ham og til hverandre. Vi er skapt for kjærlighet, til å elske Gud og hverandre.

 

Oss

Menn og kvinner ønsker ikke å leve i et forhold til Gud, så vi har vendt ham ryggen og bestemt oss for å gå vår egen vei, å gjøre det vi selv vil. Resultatet er at hver av oss har mistet forholdet til Gud og til hverandre.

 

Gud

Gud elsker oss fortsatt, og ønsker at vi skal leve i et rett forhold til ham og til hverandre. Det er derfor han kom til jorden i personen Jesus - for å kalle oss tilbake til disse rette forholdene, og for å sørge for en måte vi kan gjøre det på. Da han døde på korset, tok han dødsdommen vi fortjener for alt det gale vi har gjort, slik at vi kan bli tilgitt, og slik at forholdet kan bli gjenopprettet.

 

Hva om jeg sier ja?

Hvis jeg ber om tilgivelse og sier at jeg ønsker å vende meg om og leve i et rett forhold til Gud og til andre, vil Gud sette meg i stand til å gå inn i disse forholdene igjen. Disse forholdene vil være fullkomne her på jorden, men de vil vokse, og når vi dør, skal vi leve i et fullkomment forhold til Gud og til hverandre. Dette er himmelen.

 

Hva om jeg sier nei?

Hvis jeg nekter å vende om til Gud, er det ingenting mer han kan gjøre for meg. Gud gjorde alt han kunne gjøre de Jesus kom og døde for meg. Hvis jeg velger å avvise ham, velger jeg også å leve atskilt fra ham og fra andre mennesker - en stadig større atskillelse på jorden, og så, når jeg dør, en total avskillelse. Dette er helvete.

 

I utgangspunktet ikke interessert i Gud

Engelskmannen Nick Pollard er psykolog, religionslærer og evangelist, og beveger seg mye i universitetsmiljøer der han snakker med unge mennesker om tro.

I boka "Snakk om tro - med hode og hjerte", deler han inn mennesker i fire ulike kategorier:

1. De som er nesten klare til å bli kristne.

2. De som virkelig ønsker å bli kristne, men som holder igjen fordi de har så mange spørsmål og så mye tvil.

3. De som er oppriktig interessert.

4. Den siste gruppa, som er den store majoriteten av mennesker, er uinteressert.

Pollard vier mye oppmerksomhet på den siste gruppa, som svært ofte har et livssyn de har valgt fra den lange rekken av ikke-kristne livssyn som finnes på markedet. Det er sjelden jeg treffer mennesker som lar tro dirigere måten de lever på. Tvert imot, de fleste ser ut til å tro på noe fordi de ønsker å leve på en bestemt måte. De er tiltrukket av en tro, ikke fordi de ser at den er sann, men fordi den rettferdiggjør en levemåte de finner attraktiv.

Dette får to viktige konsekvenser for de av oss som ønsker å nå dagens generasjon med evangeliet, mener Pollard. For det første må vi være forberedt på at mennesker ofte er lite villige til å tenke gjennom livssynet sitt, og for det andre at de er særdeles lite villige til å ta på alvor noen som kommer med absolutte krav eller påstander - særlig Jesus.

Det er imidlertid noe vi kan gjøre, slår han fast. Vi kan hjelpe dagens generasjon til å tenke gjennom livssynet sitt, og deretter hjelpe dem til å tenke på Jesu liv og lære. Hvis de er fornøyde med sin blanding av ulike livssyn, må vi hjelpe dem til å bli misfornøyde. Vi må oppmuntre dem til å ta et steg ut av den sirkulære selvbekreftelsen, og til å stille seg selv noen spørsmål. Kanskje de så vil bli interessert i å vurdere Jesus.

Et viktig redskap i møte med disse menneskene er det Pollard kaller "positiv dekonstruksjon". I korte trekk går det ut på å identifisere det underliggende livssynet som mennesker har, for siden å analysere det: Henger det sammen rent logisk? Korresponderer det med virkeligheten? Fungerer det?

I denne prosessen understreker Pollard betydningen av å erkjenne at ikke-kristne livssyn ikke tar fullstendig feil, for ellers vil de vi snakker med la være å lytte til oss. Enten vi liker det eller ikke: Andre livssyn inneholder sannhet. Hvis vi avviser dem totalt, vil vi oppdage at samtidig som vi avviser feil, avviser vi noe som er sant... Vi må bekrefte sannhet uansett hvor vi finner den. Vi vet jo at til syvende og sist er all sannhet Guds sannhet, og alle livssyn inneholder elementer av denne sannheten.

Pollard skriver i boka om en nyere undersøkelse som viser at 70 prosent av de unge tror at absolutt sannhet ikke finnes, og at all sannhet er relativ og personlig.

I boka viser han hvor lite hold det er i relativismen, og spør seg: Hva ville en relativist si til Hitler? "Han kunne ikke si at å drepe seks millioner jøder er galt, men bare at han tror det ville være galt for ham." Pollard hevder at selv de som hevder å være relativister baserer livet sitt på enkelte absolutter, for de kan umulig leve livene sine på noen annen måte.

Målet hans som evangelist er selvfølgelig å føre mennesker til tro på Jesus, men de fleste er langt unna å ta det siste steget. Et viktig mål for Pollard er derfor å hjelpe mennesker til å ta ett skritt lenger bort fra sitt eget livssyn. I boka oppfordrer han også kristne til å vurdere sine "kristne" meninger for å finne ut om de er sanne. Han oppfordrer til å tenke gjennom tre spørsmål: "Virker det kristne evangeliet fornuftig?" "Stemmer det kristne budskapet overens med virkeligheten?" Og til slutt: "Fungerer det kristne budskapet?"

Holde oss til kjernen

-Når vi bruker positiv dekonstruksjon på troen vår, vil vi altså oppdage at kjernen i det kristne budskapet er sann, men at mange av de andre oppfatningene vi utvikler eller tar opp i oss kanskje ikke er det. Dette må blant annet lære oss at når vi forsøker å kommunisere evangeliet til andre mennesker, er det denne kjernen vi må holde oss til.

Pollard skriver senere i boka om to viktige forutsetninger som må til for å hjelpe mennesker å forstå evangeliet: Vi trenger en klar forståelse av den personen vi snakker med, og en klar forståelse av evangeliet.

-Lykkes jeg i å føre disse to sammen, lykkes jeg også i å hjelpe personen til å forstå evangeliet, konkluderer han.

 

Gud har åpenbart alt vi trenger å vite

-Det er ikke mange åndelige ting jeg har full visshet om. Jeg kan faktisk telle dem på en hånd, men det er slike ting som virkelig betyr noe:

1. Jeg er sikker på at Gud finnes.

2. Jeg er sikker på at han elsker oss.

3. Jeg er sikker på at Jesus er Gud kommet som menneske, og at han kom for å kalle oss tilbake til et forhold til ham, og for å dø slik at vi kan bli tilgitt.

4. Jeg er sikker på at på grunn av det Jesus gjorde for meg, vil jeg være sammen med ham i evigheten.

5. Jeg er sikker på at Jesus vil komme igjen.

-Alt utenfor disse store visshetene er store mysterier. Hvor himmelen egentlig befinner seg og hvordan det egentlig ser ut i himmelen, er bare to av mange spørsmål vi ikke kan gi eksakte svar på. Gud har ikke åpenbart alt vi ønsker å vite, det finnes enorme mysterier. Men han har åpenbart alt vi trenger å vite for å bli og leve som kristne. Og jeg vil ikke la det jeg ikke forstår, hindre meg i å ta imot det jeg kan forstå, skriver Pollard.

 Kilde: Boka "Snakk om tro - med hode og hjerte" av Nick Pollard, Lunde Forlag 2006