Ketogenisk diett ga flere levemåneder for dødssyke Fred Hatfield

 Ketogenisk diett ga flere levemåneder

for dødssyke Fred Hatfield

 

-Legene ga meg tre måneder å leve på grunn av kreft i skjelettet med kraftig spredning. Tre måneder. Tre ulike leger ga meg samme beskjed, sa dr. Fred Hatfield til CBN News 20. juni 2013.

Kona Gloria husker det veldig godt.

-Det var en grusom, grusom følelse at noen sa til deg at den personen du elsker bare har tre måneder igjen å leve, og at du ikke skal være sammen med ham mer, sa hun.

Mens Fred Hatfield forberedte seg på å dø, hørte han om en anti-kraft diett, også kjent som metabolsk terapi. Med ingen ting å tape, forsøkte han den og ble sjokkert da den faktisk virket.

-Kreften var borte! Fullstendig. Inntil i dag er det ikke noe spor av den. Og det har gått mer enn ett år.

Selv om det ikke var lett, sluttet Hatfield å spise karbohydrater, som blir til glukose inni kroppen. Kreftceller elsker glukose og trenger glukose for å overleve. Dersom kreftcellene ikke får glukose, så dør de.

-Det forbløffer meg stort at medisinsk vitenskap først finner ut av dette nå, sier Hatfield.

Måten Fred Hatfield ble kvitt sin dødelige kreft på, var imidlertid ingen overraskelse for dr. Dominic D’Agostino, som forsker på metabolsk terapi. Da han og hans forskerteam fjernet karbohydrater fra kostholdet til laboratoriemus, overlevde musene aggressiv metastatisk kreft bedre enn når de ble behandlet med cellegift.

Alle celler, også kreftceller, bruker glukose som drivstoff. Men dersom de ikke får glukose, switcher de til alternativt drivstoff, ketonlegemer. Kreftceller har imidlertid ikke mulighet til å bruke ketonlegemer som drivstoff; de kan kun overleve på glukose. Alle andre celler kan bruke enten glukose eller ketonlegemer.

-Dine normale celler har den metabolske fleksibiliteten til å gå fra glukose til å bruke ketonlegemer. Men kreftceller mangler denne metabolske fleksibiliteten. Og det kan vi utnytte, forklarer dr. D’Agostino.

Personer - som Fred Hatfield - som vil frata cellene glukose og fore dem med ketonlegemer i stedet, spiser det som er kjent som ketogenisk diett. Ketogenisk diett består nesten ikke av karbohydrater, men av mye naturlig protein og fett.

 

Cellegift virker bedre i kombinasjon med faste

Ifølge forskningsleder Valter Longo er det forskjell på sulteforede celler og kreftceller. Mens sulteforede celler går inn i en dvaletilstand i påvente av næring, er kreftceller i en konstant vekstfase og kan ikke gå i dvale selv om de blir sulteforet. Denne forskjellen kan gjøre friske celler i stand til å takle påkjenninger som kreftceller ikke kan motstå.

Denne mekanismen kan utnyttes også i cellegiftbehandling. En kort faste (to døgn) gjør friske celler mer motstandsdykige mot medikamenter (kjemoterapi/cellegift), mens kreftcellene fortsatt er sårbare. Dette ble testet ut på mus; Mus som ble gitt en kraftig dose kjemoterapi etter to dagers faste, viste ingen symptomer på cellegift, og fikk raskt tilbake kroppsvekta de hadde før fasten. Samtidig hadde behandlingen den forventede effekten på implanterte kreftsvulster. Samme cellegiftdose drepte imidlertid halvparten av musene på vanlig diett, og førte til varig tap av kroppsvekt og energi for de overlevende.

Forskerne undersøkte også hvordan kreftceller og friske celler som var sulteforet på glukose eller blod, reagerte på cellegift-medikamenter. Gjærceller som var endret genetisk for å etterligne sulteforede celler var tusen ganger bedre beskyttet enn sulteforede celler med et kreftlignende gen. Den samme effekten har også blitt observert hos mennesker, men ikke i tilsvarende grad.

-I 2016 er det flere år siden Hatfield fikk beskjed om at han kun hadde tre måneder igjen å leve grunnet uhelbredelig kreft, og han lever fremdeles.

-Ketogenisk diett har vist seg å ha oppsiktsvekkende resultater også når det gjelder behandling av epilepsi, og diabetes type 1 og type 2.

 

Litteratur:

http://www1.cbn.com/cbnnews/healthscience/2012/December/Starving-Cancer-Ketogenic-Diet-a-Key-to-Recovery, lest 02.06.2016

http://forskning.no/2008/04/sultne-celler-takler-kjemoterapi, lest 02.06.2016

L. Raffaghello, C. Lee, F.M. Safdie, M. Wei, F. Madia, G. Bianchi og V.D. Longo:Starvation-dependent differential stress resistance protects normal but not cancer cells against high-dose chemotherapy; PNAS Online, 31. mars, 2008, 10.1073/pnas.0708100105.

http://www.aftenposten.no/norge/Kan-faste-motvirke-kreft-60698b.html, lest 02.06.2016.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fredrick_Hatfield, lest 02.06.2016