Onsdag 11 September
Kom over en bibel på biblioteket og ble kristen
Kom over en bibel på
biblioteket og ble kristen
Kim Phuc (f. 02.04.1963) ble verdenskjent i 1972 da hun – mens hun skrikende og naken løp bort fra landsbyen som hadde blitt truffet av en napalmbombe under Vietnamkrigen - ble fotografert av Nick Ut. Bildet ble tatt 8. juni 1972 og ble senere belønnet med den prestisjetunge Pulitzer-prisen, samt valgt til «World Press Photo of the Year» i 1973.
Napalmen traff henne på kroppen og brant opp deler av huden og klærne hennes. På bildet har hun akkurat revet av seg de brennende klærne og flykter naken bort fra landsbyen Trang Bang, mens napalmen fortsetter å skade huden hennes.
-Jeg dør. Jeg dør, skrek hun ifølge Nick Ut.
Deretter ble brannen på kroppen hennes forsøkt slukket.
-De helte kaldt vann over meg, og så besvimte jeg.
Kim Phuc husker ikke så mye av det som deretter skjedde. Nick Ut pakket henne inn i regnjakken til en soldat og tok henne med til et sykehus. Personellet på sykehuset vurderte situasjonen hennes som så alvorlig at de antok at hun kom til å dø. Derfor ble hun plassert på avdelingen for døende. Etter tre dager fant familien henne og da var hun fremdeles i live. 14 måneder og 17 operasjoner senere var hun sikker på at hun kom til å overleve. De kirurgiske inngrepene innebar blant annet hudtransplantasjon utført av den finske plastiske kirurgen Aarne Rintala.
Kim Phuc gikk nå inn i en tung periode og var blant annet bekymret for om noen ville gifte seg med henne. Hun trodde at folk kom til å se rart på henne og så på seg selv som «brent og stygg». I 1980-årene ble hun et ettertraktet intervjuobjekt og ble et symbol på Vietnamkrigen. På grunn av helseproblemer som følge av napalmbombingen, og på grunn av tidsbruk i forbindelse med de mange intervjuene som propagandamessig var viktig for myndighetene i landet hennes, så hun seg nødt til å avbryte legestudiene da hun var i begynnelsen av 20-årene.
-Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, men skjønte at jeg ikke kunne gå på skole. Det var virkelig et tungt øyeblikk i livet.
All motgangen gjorde henne bitter.
-Jeg ble et nytt offer, og hatet vokste i meg.
Napalm-jenta som hun ble kalt, lette nå etter en hensikt med livet. Hun gikk regelmessig til biblioteket, og en dag kom hun over bibelen, noe som skulle føre til at hun forlot sine forfedres religion, caodaismen, til fordel for den kristne tro.
-Det var ett av de viktigste vendepunktene i livet mitt. Jeg ble en kristen og hjertet mitt ble fylt med fred, forteller Kim Phuc.
Nå fikk hun også nytt håp.
-Jeg begynte å stole på Gud, at han skulle åpne dørene for meg, forteller hun. –Ingen operasjoner, ingen medisiner, ingen lege kan helbrede hjertet mitt. Bare mirakelet at Gud elsker meg.
Etter et møte med den vietnamesiske statsministeren fikk hun lov til å reise til Cuba for å studere videre. Der møtte hun vietnameseren Bul Huy Toan som hun giftet seg med i 1992. På vei hjem fra bryllupsreise til Moskva, forlot hun og mannen flyet under en mellomlanding i Canada, et land hun ønsket å bo i for å kunne oppleve frihet.
Kim Phuc har to barn, bor i Ajax i den canadiske delstaten Ontario, har stiftet «The Kim Foundation» og reiser rundt i verden som ambassadør for UNESCO, for å forebygge krig.
-Jeg forteller folk hvor forferdelig krig er. Vi kan ikke forandre historien, men med kjærlighet kan vi helbrede fremtiden, sier Kim Phuc.
Selv om hun er blitt en kristen, har hun fremdeles store smerter. Ifølge ektemannen lider hun nesten hver eneste dag. Smertene takler hun på følgende måte:
-Jeg ber. Jeg setter meg opp og sier til meg selv at jeg aldri fokuserer på smertene. Når smertene kommer, forsøker jeg å fokusere på noe annet. Jeg finner på noe, går en tur, snakker med noen på telefon eller synger en sang.
Videre gleder hun seg til noe hun håper å oppleve i fremtiden:
-Jeg kan ikke vente med å komme til himmelen. Der kan jeg nyte en tilstand uten sår, uten smerte.
(Det kan også nevnes at hun høsten 2015 gikk i gang med en ny behandling av brannskader, nemlig laser. Denne behandlingen vil muligens kunne lindre smertene hennes. Det var britiske «Daily Mail» som publiserte historien og det var Nick Ut som tok bildene, 43 år etter at han tok det verdenskjente bildet av henne.)
Kilder:
http://www.dagen.no/Inspirasjon/vitnesbyrd/Slik-gikk-det-med-%C2%ABnapalm-jenta%C2%BB-fra-Vietnam-267715, lest 10.09.2016.
https://en.wikipedia.org/wiki/Phan_Thi_Kim_Phuc, lest 10.09.2016
https://www.youtube.com/watch?v=yyrTvIkxym8, sett 09.10.2016 (CBS; The Girl in the Picture)