Tirsdag 17 September
Kristine (29) og Snorre (26) serverte ikke alkohol i bryllupet sitt og var begge jomfruer inntil bryllupsnatten
Kristine (29) og Snorre (26) serverte ikke alkohol i bryllupet sitt og var begge jomfruer inntil bryllupsnatten
Da Kristine Sandvik (29) og Snorre Krogsgård (26) giftet seg 30. september 2017, hadde de vært sammen i over to år. Men, de hadde ikke hatt sex, fordi de hadde tatt en bestemmelse – ut fra Guds bud – om å vente med dette til ekteskapet.
-Ekteskapet er en ordning som Gud har skapt og som vi tror vil være det beste for alle mennesker, sier Snorre til NRK.
-Hvis jeg først tror at jeg er skapt av en skaper, så tror jeg også at de tingene han mener jeg bør gjøre, er bra for meg. Jeg venter med sex for Snorres skyld, samtidig som jeg gjør det for å gi Gud ære, sier Kristine.
-Vi tror at vi kan leve i relasjon med Gud i hverdagen, og at dette påvirker alle områder av livet.
Psykolog Tormod Sandvik, Kristines far, har selv levd etter retningslinjene i Bibelen:
-For oss har det vært helt naturlig å leve avholdent til vi er gift. Jeg tror Bibelen er instruksjonsboka for livet.
I det kristne miljøet – som Kristine og Snorre tilhører – er det ikke spesielt uvanlig å holde på jomfrudommen inntil ekteskapet har begynt.
Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, har arbeidet med en større undersøkelse om kristendom og seksualitet. Studien følger over 2400 mennesker fra de er tenåringer til de er i midten av 20-årene.
-Det er naturlig å tenke at vi er et sekulært samfunn hvor kristendommen får mindre og mindre betydning, men det er ikke helt riktig, sier Willy Pedersen.
Rundt tusen personer i studien regner seg som kristne på en eller annen måte, og av disse er det to prosent som venter med sex til det året de gifter seg. Denne gruppa går også under kategorien «aktivt kristne» (noe som innebærer at de ofte går i kirken og deltar i organisasjonsarbeid). Det er usikkert om de faktisk venter helt til bryllupsnatta. Uansett er tendensen i studien tydelig: Deltakerne som anser seg for å være «litt kristne» oppgir også en senere seksuell debut enn de ikke-troende.
-Overraskende nok gjelder dette også klining. Blant de ikke-troende i studien er det over 70 prosent som har klint når de er 15 år, men antallet minker jo mer kristne de er. Av de 167 personene som er «aktivt kristne» er det bare 36 prosent som har gjort det samme, sier Willy Pedersen.
På ringene til Snorre og Kristine står følgende bibelsitat: «Gleden i Herren er deres styrke».
-Det handler om at man kan være glad, uavhengig av omstendigheter, forklarer Kristine til NRK.
På spørsmålet om paret angrer på at de ventet, sier Kristine:
-Nei, jeg angrer absolutt ikke. Jeg synes det er skikkelig godt å vite at jeg kan gi det fineste og næreste jeg har til Snorre. Jeg elsker ham, og jeg vet at han elsker meg. Vi kommer til å være sammen hele livet, sier Kristine.
Snorre og Kristine understreker videre overfor NRK at det å vente med sex har gjort at de har fått enda bedre tid til å bygge et sterkt vennskap seg imellom, noe de mener er viktig for forholdet.
-Sex har vi all verdens tid til å bli gode på, sier Snorre.
I forhold til de som har prøvd å vente, og ikke greid det, eller som har hatt seksuelle erfaringer de gjerne skulle vært foruten, og som kanskje har opplevd mye fordømmelse fra andre kristne, sier Kristine følgende:
-Vi tror på en Gud som alltid står klar med ny nåde og nye sjanser når man har bomma litt...
Kilde: http://p3.no/dokumentar/forste-gang/, lest 05.03.2018