Fredag 04 Oktober
En tur i furuskogen kan være kreftforebyggende
En tur i furuskogen kan
være kreftforebyggende
I boka ‘Naturens legende planter. Alt om helseplantenes praktiske bruk og legende virkning’ står det at fytonsider er «kjemisk uensartede, vegetabilske forbindelser som har en hemmende virkning på sykdomsframkallende mikroorganismer. I planten tjener de tydeligvis som en naturlig beskyttelse mot slike mikroorganismer. Virkningen ligner mye på de såkalte antibiotika som dannes av visse sopper (f.eks. muggsopper) og jordbakterier. Fytonsider finnes bl.a. i tomater, rødløk, hvitløk, pepperrot og sitron (Thurzova & Høiland,1978, s. 13)».
I boka ‘Slik påvirker naturen oss’ av forskningsjournalist Åse Dragland står det ifølge reportasjen ‘Gass fra trærne gjør godt
for kropp og sjel’ i Hjemmet Helse at fytonsider, oljer som trærne bruker til å beskytte seg mot bakterier og insekter, påvirker våre NK-celler (natural killer cells). At vi inhalerer fytonsider i skogsluften ser ut til å påvirke immunsystemet vårt og er blant annet med på å forebygge kreft. Den japanske professoren Qing Li fant en tydelig økning av NK-celleaktivitet etter at personer hadde gått i skogen, og de positive effektene varte i én måned etter hver tur i skogen. Fytonsider finnes i eik, furu, løk, noen krydder og hvitløk, ifølge den japanske forskeren.
-Frisk luft, og den kjemiske påvirkningen fra trær, gjør mye positivt med oss, sier professor og lege Gunnar Tellnes som ikke kjenner til at det er andre trær enn furu som har denne oljen som gir den gode gassen.
Kilder:
Thurzova, L’udmila & Høiland, Klaus. (1978). Naturens legende planter. Alt om helseplantenes praktiske bruk og legende virkning. Oslo: Hjemmets bokforlag.
Gass fra trærne gjør godt for kropp og sjel. Hjemmet Helse. Nr. 10-2018.