Torsdag 21 November
Klimakatastrofen på 500-tallet
I dokumentaren ‘Historien om Sverige’ som ligger på nrk.no, kommer det frem at nesten halvparten av menneskene i Skandinavia døde som følge av en klimakatastrofe som fant sted i år 536 e.Kr.:
-Året er 536, og det har skjedd en katastrofe. Det er en av de verste krisene i historien vår. I tre år greier ikke solstrålene å trenge gjennom skydekket. Det er som en tre år lang vinter. En klimakatastrofe har rammet Skandinavia. Nesten halvparten av alle menneskene som bor her, dør av kulde og sult. En rekke store vulkanutbrudd får skjebnesvangre følger i Skandinavia.
Fredrik Charpentier Ljungqvist - professor i historie - forteller i dokumentaren at det i år 536, et sted på den nordlige halvkula, finner sted et gigantisk vulkanutbrudd. Senere kommer det også et utbrudd i tropene. Vulkanene kaster opp så mye gass i atmosfæren av det reduserer solenergien som når bakken:
-Vi får en global nedkjøling som er spesielt sterk på våre breddegrader. Vi vet at i Skandinavia blir folketallet nesten halvert.
Professor i religionshistorie - Olof Sundqvist - sier at det må ha vært forferdelig, og at det er mulig at minnet om hendelsen kan være bevart i den norrøne mytologien. I de norrøne mytene starter ragnarok med fimbulvinteren, den store og mektige vinteren som varer i tre år uten sommer imellom:
-Det er lett å forestille seg at menneskene trodde at undergangen var nær. Det ble fortalt at naturen gjør opprør. Vinterstormer, hav som flommer over. De vender seg til gudene som har sviktet dem. Hvordan skal de få tilbake hjelpen fra gudene? De ofrer og ber til gudene. Nordboerne har mange guder. Odin er den mektigste av dem, og det er særlig krigerne som dyrker ham. Men for bøndene er Tor, Frøy og Frøya de viktigste gudene. Det er de som har makt over vær, vegetasjon og fruktbarhet.
Sannsynligvis tror menneskene at offergavene hjelper, for etter flere uår henter naturen seg inn; Klimaet vender gradvis tilbake til det normale, og avlingene begynner å vokse igjen. Den store sulten er over.
Kilde: Dokumentaren ‘Historien om Sverige’ (nrk.no), sett 22.09.2024
(Dette er relevant blant annet i forhold til debatten om beredskapslagre og beredskapsplaner.)