Samfunnsproblem: Tobakk

Samfunnsproblem: Tobakk

Else Kari Bjerva, Sigrid Gjøtterud, Helge Ludvigsen, Halldis Farstad Nilsen, Maria Thommessen og Anne Kari Kalve (2006) har skrevet boka ”Liv og helse. Helsefremmende arbeid”, en lærebok som brukes i helse- og sosialfagutdanningen på videregående skoler i Norge. De skriver angående tobakksbruk:

"Den negative effekten røyking har på helsa blir ofte ikke synlig før etter noen år, da blir den til gjengjeld svært synlig. Nikotin er like avhengighetsskapende som heroin og kokain.

Flere enn dobbelt så mange dør i Norge av røyking som av mord, aids, brann, narkotika, bilulykker, selvmord og alkohol til sammen.

Ungdomsskoleelever med foreldre som røyker, blir selv dagligrøykere tre ganger så ofte som jevnaldrende med røykfrie foreldre. Når flere voksne stumper røyken, lar flere unge være å begynne.

Undersøkelser viser at det er en klar sammenheng mellom utdanning og røyking, det er langt flere dagligrøykere blant folk med lav utdanning.

Mange tenåringer begynner å røyke av nysgjerrighet eller på grunn av press fra jevnaldrende. Både blant unge og voksne er faren for å begynne å røyke størst når mange i miljøet røyker. Røyken skaper tilhørighet til miljøet, og det er lett å føle seg utenfor hvis de fleste andre tar seg en røyk.

Mange røyker fordi de opplever at sigaretten demper stress og gir en god grunn til å ta en pause i arbeidsdagen. Avhengigheten er den viktigste grunnen til at så mange fortsetter selv om de gir uttrykk for at de ønsker å slutte. (Bjerva, Gjøtterud, Ludvigsen, Farstad Nilsen, Thommessen & Kalve, 2006, s. 259-264)."

 

Kilde: Bjerva, Else Kari, Gjøtterud, Sigrid, Ludvigsen, Helge, Farstad Nilsen, Halldis, Thommessen, Maria og Kalve, Anne Kari. (2006). Liv og helse. Helsefremmende arbeid. Oslo: Damm&Søn.