Platon om demokratiet

Platon om demokratiet



Henrik Ahlenius skriver:

"Men sin utopiske skildring av idealstaten retter Platon en utfordring til enhver demokratisk lagd person: Hvordan kan folkestyre noen sinne være et kompetent styre? Ingen mener at man skal ha folkeavstemninger om vurderingen av fysikalske eksperimenter eller størrelsen på tallet pi. Hvorfor ikke? Svaret er gitt: et velfundert standpunkt i fysikalske eller matematiske spørsmål krever kunnskap i disse disipliner. Det finnes svar på disse spørsmålene som er uavhengig av våre oppfatninger eller interesser.

Hvordan er det da med den politiske sfæren - kan man ha kunnskap om hvilke politiske beslutninger som er de rette? Ifølge Platon finnes denne kunnskapen og det er umulig å skape et godt liv for menneskene dersom ikke de styrende består av de menneskene - filosofene - som har denne kunnskapen. Å komme i besittelse av denne kunnskap er strevsomt og krever flere tiår med fostring og utdannelse. Kun et fåtall individer har de arvelige forutsetningene til å klare utdannelsen med ønsket resultat.

...Platon var en skarp motstander av det begynnende athenske demokratiet, det samme demokratiet som dømte Platons læremester Sokrates til å tømme giftbegeret for å ha forført ungdommen og fornektet statens guder (Ahlenius, 2005, s. 186-187)."



Kilde: Ahlenius, Henrik. Staten. I: Carlshamre, Staffan (red.). (2005). Filosofiska frågor. Äventyr i tankens värld.
Stockholm: Sveriges Utbildningsradio.