Torsdag 21 November
Jusprofessor Helge J. Thue om kjønnsnøytral ekteskapslov
Jusprofessor Helge J. Thue om
kjønnsnøytral ekteskapslov
kjønnsnøytral ekteskapslov
Helge J. Thue er professor i familierett og internasjonal rett. Jusprofessoren peker på at mange gifter seg fordi det er en internasjonalt anerkjent ordning med svært lange tradisjoner.
-Nå er ekteskapsinstitusjonen blitt et politisk redskap for en del av de politiske partiene. En av grunnene til at dette glir ut, er at disse ikke ser på ekteskapet som en institusjon, sier han.
-Problemet i dag er at "homofile ekteskap" ikke blir anerkjent i andre land enn de få som har innført en slik ordning. Noen land har også grunnlovsfestet at ekteskapet er mellom mann og kvinne, for eksempel Latvia og Tyskland.
-Med all reisevirksomheten nordmenn driver i dag, er dette et paradoks. Man har innført en ordning uten å ta hensyn til hva som er gjeldende rett i andre land, sier Thue.
Han karakteriserer den norske bevisstheten om internasjonal rett som "omvendt proporsjonal med den nasjonale selvgodheten".
-Tidligere var det et prinsipp å sørge for at ekteskap som inngås mellom to personer med forskjellig nasjonalitet, ble anerkjent av partenes hjemland.
-Én ting hadde vært om man hadde sagt at ekteskapsloven gjelder norske statsborgere. Men nå gjelder den alle som har lovlig opphold i landet, det er nok at de er her på ferie. I vår selvtilfredshet vier vi utlendinger fra stater som overhodet ikke aksepterer homofile ekteskap. Det er nærmest en suverenitetskrenkelse, sier Thue.
Thue påpeker også at Den romersk-katolske kirke har karakterisert "homofile ekteskap" som en nullitet. Dermed mener han det er et åpent spørsmål hvilken sivilstand en person i et slikt forhold vil få i land som ikke anerkjenner dem.
Jusprofessoren mener disse eksemplene viser at det er skapt kaos i forhold til utlandet.
-Det har mange vært klar over, men disse sidene har ikke vært noe særlig oppe til diskusjon, så langt jeg vet. Men å støtte de homofile har vært viktigere enn rettssikkerhet.
Han mener at situasjonen er blitt en helt annen enn den var med partnerskapsloven.
-Partnerskap hadde man for det første i langt flere stater. For det andre er grunnen til at man ikke vil anerkjenne såkalt kjønnsnøytralt ekteskap at mange land mener dette er grunnleggende i strid med rettslige, religiøse og kulturelle ordninger. Partnerskap strider ikke imot disse ordningene på samme måte, sier Thue.
-Vi hadde en ordning som var internasjonalt anerkjent og ikke skapte problemer. Nå skapes det en usikkerhet som vi ikke hadde før. Det er nesten i seg selv grunn nok til at man burde latt dette være, sier han.
Kilde: DagenMagazinet 26.01.2010 s. 16-17.