Ønsket om å få møte moren igjen var viktig for omvendelsen til Gipsy Smith

Ønsket om å få møte moren igjen var

viktig for omvendelsen til "Gipsy" Smith

Rodney "Gipsy" Smith (1860-1947) kom til verden i et sigøynertelt. Som ung var faren småkriminell, men han ble en kristen under et fengelsopphold. Familien livnærte seg på sigøynervis, ved å reise rundt og gjøre små jobber og selge egne produkter, blant annet kurver.

Moren døde tidlig, og en viktig drivkraft for Rodney til å bli kristen var nettopp ønsket om å møte moren igjen. I tillegg så han at de frelste søsknene hans hadde noe han manglet. Under en metodistgudstjeneste gikk han fram til forbønn, og erfarte "varmen i hjertet". Metodistene hadde en viss tradisjon for å regne denne varmen som bekreftelsen på frelsesvisshet. På det tidspunktet kunne Smith ennå ikke lese, men til manges store forlystelse skaffet han seg både bibel og bibelordbok. Og på kort tid lærte han seg faktisk lesekunsten. Målet hans var nemlig klart fra han ble frelst: Han ville bli predikant.

Året etter sin omvendelse kom Rodney Smith i kontakt med en gruppe som kalte seg "The Christian Mission". Den ble ledet av metodistpresten William Booth. Sommeren 1877 ble han ansatt som predikant i misjonen. Selv har han fortalt at han i forbindelse med denne ansettelsen fikk sin første frakk. Året etter tok misjonen navnet "The Salvation Army", eller Frelsesarmeen. Den nå 18 år gamle Rodney ble kaptein i denne armeen. Året etter giftet han seg med den to år eldre Annie Pennock. Hun var blitt omvendt i ett av hans møter.

De nygifte ble beordret til Chatham i Kent som ledere for Frelsesarmeens menighet der. I løpet av de ni månedene de var der, vokste menigheten fra 13 til 250 medlemmer.

Etter Chatham gikk ferden til Hull. Her ble de i seks måneder. Møtene måtte flyttes fra Frelsesarmeens lokaler til en idrettshall pga sterkt oppmøte. En forsamling på 1500 var helt vanlig. Et møte for nyfrelste  samlet ett tusen mennesker.

I 1882 ble Gipsy Smith avskjediget fra Frelsesarmeen fordi han nektet å levere tilbake en gullklokke med en inskripsjon som han hadde fått i gave av folket i byen Hanley som en anerkjennelse for hans arbeid. Annie fikk en gave på 20 pund - et pent beløp på den tiden - som en anerkjennelse for den innsatsen hun gjorde som kone og mor.

23 000 mennesker skal ha blitt omvendt ved forkynnelsen til Gipsy Smith i løpet av de årene han var offiser i Frelsesarmeen.

Etter bruddet med Frelsesarmeen slo familien seg ned i Cambridge. Dette ble "Gipsys" base resten av livet. Han reiste rundt i verden som evangelist stort sett uten å ta sin familie med seg. Gipsy Smith talte til millioner av mennesker verden over, og tusenvis av mennesker tok imot Jesus som sin Frelser

Gipsy og Annie fikk tre barn (Albany, Alfred Hanley og Rhoda Zillah) som alle engasjerte seg i forkynnertjeneste.
Albany, den eldste sønnen til Gipsy Smith, flyttet senere til USA hvor han ble metodistpredikant, kjent som Gipsy Smith jr.

I 1937 døde Annie, 79 år gammel. Da var "Gipsy" i USA og hadde møter. Året etter giftet Rodney seg med Mary Alice Shaw, på hennes 27-års dag. Selv var han 78, og meldingen om ekteskapet vakte sterke reaksjoner. Mary Alice fulgte med ham på reisene, sang i møtene og gjorde sekretærarbeid for ham. Da helsa hans begynte å svikte, stelte hun for ham.

"Gipsy" glemte aldri sigøynerrøttene sine, og oppsøkte gjerne sigøynerleirer verden over for å vitne og forkynne. Han dannet også en evangeliseringsorganisasjon for sigøynere.

Gipsy Smith døde av hjerteinfarkt 4. august 1947, om bord på passasjerskipet "Queen Mary", underveis til nye møteserier i USA.


Kilde: Velsignet Helg (DagenMagazinet), 9.10.2010. Sigøyneren som ble verdensevangelist.