Alkohol øker risikoen for kreft

Alkohol øker risikoen for kreft

 


To glass vin om dagen øker risikoen for tarmkreft med 16 prosent, viser en ny undersøkelse fra USA og Sverige. Myten om at øldrikking er ”mandig” blir i en annen undersøkelse avkreftet og motbevist, fordi øldrikkende menn får redusert det mannlige kjønnshormonet testosteron. Motsvarende økes testosteron hos kvinner. 

Den store undersøkelsen om tarmkreft og alkohol pågikk i 16 år, og ble publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Annals of Internal Medicine. Den innebefattet også 60.000 personer i Uppsala-regionen. Jo større inntaksmengder av sprit, jo større sjanser for kreft. 

Daglig drikking av 45 gram alkohol forhøyer sjansen for tarmkreft til hele 4o prosent. 30 gram alkohol tilsvarer vel to flasker sterkøl, to glass vin eller fire centiliter ”snapps”. 

At øl er både umandig og ukvinnelig, kan Peter Eriksson ved Folkehelseinstituttet i Helsingfors konstatere for svenske Expressen. For mye øldrikking – eller ved alkoholisme risikerer menn å utvikle bryster og kvinner bukfett og mørk stemme. Dermed fører sterkøl til at en blir svak. 

(Forfatter Jens Bjørneboe, som i mange år slet med alkoholisme, ville selv aldri befatte seg med øl. Han hevdet etter egne undersøkelser, at humlen i øl hvis latinske navn var beslektet med marihuana, var vanedannende. Dermed var de som var øl-alkoholikere dobbelt hekta…) 

Flere andre studier viser også at sjansen for å få brystkreft øker noe ved å drikke så lave mengder som et glass vin hver dag… 

Fra 1998 og til nå (2004), er samfunnskostnadene på grunn av alkohol økt fra 110 til 160 milliarder årlig i Sverige.

Alkoholrelaterte dødsulykker i trafikken har økt med 50 prosent. 

Konflikten oppstår for mange når det sies at ett glass vin per dag er sunt for hjertet. Men det de ikke vet, er at det sunne i rødvinet – flavorider, enkelt og billigere fåes ved å drikke helt vanlig druejuice som føres i de fleste matbutikker.

Kilde: Forskningsundersøkelse publisert i Annals of Internal Medicine