Torsdag 21 November
Forord i boka "Antonius' liv og livsstil" av biskop Athanasius av Alexandria
Antonius’ liv
og livsstil
av biskop Athanasius av Alexandria
Vår hellige fader Antionius’ liv og livsstil
Forfattet og sendt til munkene i fremmede land av vår fader blant de hellige,
Athanasius, biskop av Alexandria.
Forord
Det er en edel konkurranse deres har innledet med munkene i Egypt, når dere har tatt mål av dere å bli jevngode med dem, eller likefram overgå dem i oppøvelsen av åndelig styrke. For nå er det kloster også hos dere, og betegnelsen ”munk” er allment i bruk. Denne deres hensikt er sannelig beundringsverdig – be til Gud, så kommer han til å la den gå i oppfyllelse.
Dere har bedt meg om opplysninger om den salige Antonius’ livsstil, hvordan han begynte sin askese, hvem han var tidligere, hvordan han avsluttet sitt liv, og om det er sant det som fortelles om ham. Ettersom dere vil vite dette for også selv å kunne oppnå den iver som han eide, er det med stor villighet jeg har tatt imot deres oppdrag. Dessuten er det for meg en stor vinning og nytte bare å minnes Antonius. Jeg vet at når dere har fått høre om ham, så kommer også dere til både å beundre mannen og ville etterligne hans besluttsomhet. Ti for munker er Antonius’ liv et idealistisk forbilde i åndelig trening.
Tvil ikke på det dere har hørt folk fortelle om ham. Tenk i stedet at det dere har hørt av dem kun er en liten del, for de har garantert ikke kunnet fortelle alt. Heller ikke det jeg på deres oppdrag meddeler i brevet utgjør mer enn det lille jeg har kunnet komme i hu. Slutt derfor heller ikke med å spørre ut dem som kommer seilende herfra. Dersom hver og en sier hva han vet så kan kanskje en beretning ta form som er formålet verdig.
Da jeg mottok brevet deres, hadde jeg tenkt å sende bud etter noen av de munkene som oftest pleide å være i hans nærhet, for å få vite mer og på den måten kunne gi en utførlig redegjørelse til dere. Men seilesesongen går mot slutten, og brevbæreren har hastverk. Derfor har jeg som svar på deres fromme ønske skyndet meg å skrive dels hva jeg kjenner til – jeg så ham jo ofte – dels hva jeg har kunnet innhente av dem som fulgte ham i ganske lang tid og helte vann over hans hender [dvs. var til hjelp for ham] (2 Kong 3, 11). Hele tiden har jeg anstrengt meg for å finne ut det som er sant, slik at ingen skal begynne å tvile på grunn av overdrivelser i fremstillingen, eller ringeakte mannen ved å fortelle mindre enn seg bør (Athanasius av Alexandria, 1991, s. 43-44 (oversatt til norsk)).
Kilde:
Athanasios av Alexandria. (1991). Antonios liv. Skellefteå: Artos Bokförlag.
(Oversatt fra gresk til svensk samt med innledning og kommentar av Tomas Hägg og Samuel Rubenson).