Ørkenens lære om veien til synd

Ørkenens lære om veien til synd


Christopher Jamison er (pr. 2011) abbed i klosteret Worth Abbey i England. Han skriver i sin bok ”Lykke. Klostervisdom for et godt liv”:

”Ørkenfedrene og –mødrene levde i en kultur med sterk tro på djevelen som en faktisk, personlig ond makt i verden, og oppfattet demonene som hans tjenere, sendt for å lokke folk bort fra et liv etter dydene. I følge denne teologien er imidlertid ikke djevelen en likeverdig motmakt mot Gud. For mens Gud kan handle direkte med mennesker når han vil (gjennom sin nåde), kan djevelen bare handle indirekte. Han opererer via lastene. Når folk fritt velger å omsette De åtte tankene i handling, har de gitt etter for lastene, og da får demonene adgang til sjelen. Å sette negative tanker ut i praksis er et fritt valg som fører til laster og i ekstreme tilfeller til handlinger som ser ut til å være gjort av en besatt. Demonene jobber derfor alltid med å overtale oss til å la tanken bli til last, men vi er fullstendig fri til å velge å la det være (Jamison, 2010, s. 50-51).”


Kilde: Jamison, Christopher. (2010). Lykke. Klostervisdom for et godt liv. Bergen: Efrem Forlag.

(De åtte tankene det refereres til i teksten over, er åndelig likegyldighet, fråtseri, lyst og begjær, grådighet, sinne, tungsinn, forfengelighet og stolthet).