Slik forandres du av å lese Bibelen

Slik forandres du av å lese Bibelen

 

Den som leser regelmessig i Bibelen, bryr seg mer om økonomisk og sosial rettferdighet, vil konsumere mindre og er imot dødsstraff, liberal abortlovgivning og homoseksuelle ekteskap, ifølge undersøkelser.

Dette viser en ny amerikansk forskningsrapport, som baseres på en gallupundersøkelse som ble gjennomført i 2007, Baylor Religion Survey, Wave II. 1648 personer besvarte en rekke spørsmål, og svarene var entydige om at regelmessig bibellesning påvirker synet på samfunnet.

 

Religiøse kategorier

Personene som deltok i den amerikanske rundspørringen, ble delt inn i fem ulike religiøse kategorier: Evangelikale, fargede protestanter, katolikker, ”mainstream” protestanter og sekulære.

I sin rapport bruker Aaron Franzen de evangelikale som eksempel. Han sammenligner blant annet to evangelikale personer som stemmer politisk konservativt, som har akademisk utdannelse, men der bare den ene leser Bibelen. Det viser seg at sannsynligheten for at personer som leser i Guds Ord skal støtte økonomisk og sosial rettferdighet, er over 50 prosent høyere enn personen som ikke er bibelleser.

 

Konklusjoner i rapporten

Her er noen konklusjoner i rapporten for personer som leser regelmessig i Bibelen:

-Ofte anser at vitenskap og religion ikke trenger å motsi hverandre.

-Ofte anser at sosial og økonomisk rettferdighet er viktig.

-Ofte anser at man bevisst skal forsøke å ikke konsumere ting unødvendig.

-Oftere er motstandere til dødsstraff og hardere avstraffelse av kriminelle.

-Ofte er motstandere til at staten skal få større makt i kampen mot terrorisme.

-Ofte er motstandere til liberal abortlovgivning.

-Ofte er motstandere til homoseksuelle ekteskap.

Undersøkelsen i USA viser også tydelig at alle påvirkes av regelmessig bibellesning, uansett om man anser seg for å være ”bokstavtroende” eller ikke.

-Vanligvis har de bokstavtroende en tendens til å lese mest regelmessig, men økt lesning over tid demper deres konservativisme, konstaterer Aaron Franzen overfor svenske Dagen.

 

Kilde: Dagen, 02.08.2011, s. 9.