Torsdag 21 November
Litt om kjønnsbasert folkemord
Litt om kjønnsbasert folkemord
Ifølge FN mangler det 200 millioner jenter i verden på grunn av kjønnsbasert folkemord.
-I dag utrydder India og Kina flere jenter enn det som blir født årlig i USA, forteller Dr. Sabu George, forsker fra New Dehli.
Hovedårsaken til at det på flere steder vokser opp flere gutter enn jenter, er kjønnsselektiv abort. Til tross for at India har lover som skal forhindre slik bruk av ultralyd, har disse lovene ikke klart å endre holdningen som gjør at gutter blir foretrukket.
Regissør Evan Grae Davis har laget dokumentarfilmen ”It’s a girl” som skal vises på Menneskerettighetsdagen 10. desember 2012, på filmfestivalen i Wien. Filmen tar for seg kjønnsabort, drap på nyfødte, vold mot kvinner, menneskehandel, medgift-relatert vold, mødre som dreper for en sønn, samt modige mødre som kjemper for døtrenes liv.
-Hvorfor beholde jenter, når det er så vanskelig å ta vare på dem, spør en indisk mor.
I filmens åpningsscene innrømmer hun å ha drept åtte jenter før hun fikk sin etterlengtede sønn. En gravhaug i Tamil Nadu i India inneholder kroppene til åtte spedbarn, alle jenter. De ble kvalt ved fødselen av sin egen mor.
Evan Grae Davis hadde egentlig ikke en film om kjønnsbasert folkemord i tankene da han begynte på prosjektet sitt. Det var de underliggende røttene til sosial urettferdighet han var opptatt av. Etter å ha forsket på menneskerettighetsbrudd på fem kontinenter, havnet filmteamet i India.
-Ingenting av det jeg hadde sett på reisene mine til da kunne sammenligne seg med omfanget av rutinemessig urett som møtte meg i praktiseringen av det kjønnsbaserte folkemordet der, uttaler han på filmens nettsted.
I femten år har Davis reist rundt i verden med kamera, men i India møtte han en helt ny type lidelse:
-Krigen mot jentene er spesielt hjerteskjærende for meg fordi den så ofte utkjempes innen familien, eller i lokalsamfunnet der en jente normalt sett skulle finne mest beskyttelse og omsorg, sier han.
Videre sier Davis at han står igjen med flere spørsmål enn svar etter filmproduksjonen:
-Hvordan kan ektemenn og mødre begå slik vold mot egne koner og døtre? Hvordan kan statstjenestemenn og dommere i India la være å håndheve lovene som skal beskytte jenter fra slik utstrakt mishandling og forsømmelse, spør han. Davis lurer også på hvordan verdenssamfunnet bare kan stå og se på at kjønnsbasert folkemord fortsetter. Han ønsker at filmen skal føre til handling:
-Mitt dype håp er at historiene i filmen vil gripe hjertene på publikum rundt omkring i verden, og tvinge oss til å stå opp og danne en bevegelse som får en slutt på kjønnsbasert vold og drap, sier regissøren. Han vil også at filmen skal bekrefte alle jenter og kvinners verdi og verdighet.
Kilder:
http://www.thishumanworld.at/jart/prj3/thw/main.jart?rel=en, lest 09.11.2012
http://dagen.no//Nyheter//Utenriks/tabid/249/Default.aspx?ModuleId=79244&articleView=true, lest 09.11.2012.