Ble overbevist av sannheten

Ble overbevist av sannheten

Peter Halldorf skriver om Quintus Septimus Florens Tertullianus (155-220), senere best kjent som kirkefaderen Tertullian :

”Tertullians omvendelse skjedde år 193. Det var ikke så mye en sammenligning mellom den kristne lære og andre idéer som til sist overtalte ham, som i Justins tilfelle, som de dype inntrykkene av de kristnes uforferdete mot under forfølgelsene... Hva var det som fikk mennesker til å holde ut den mest avskyelige behandling, å gå i døden uten det minste hat mot sine bødler? Hva hadde de funnet av sannhet som ga slikt mot og en slik fred?

Når Tertullian får et tilfredsstillende svar på sine spørsmål, et svar med utgangspunkt i sannheten, tar livet hans en radikalt ny vending. Han var allerede av natur en person som ikke holdt noe tilbake når han vel hadde valgt en vei. Det livlige temperamentet og den intellektuelle skarpheten gjorde ham til en fryktet motstander for den som ikke delte hans konklusjoner.

Sannheten motiverer Tertullians kristne tro. Selv er han dens advokat. Hva er det demonene hater, hedningene forkaster og de kristne lider og dør for? Jo, svarer Tertullian, det er sannheten, veritas. I ett av hans skrifter forekommer ordet 162 ganger. Gud er sannhetens Gud, Jesus Kristus har kommet for at vi skal lære sannheten å kjenne.

Liksom mange andre som har kjent seg kalt til å være sannhetens forsvarere, har Tertullian ikke alltid øye for nyanser. Noen evne til å balansere finner vi knapt hos denne kirkefader. Tertullian er den fødte motstander. Polemikken er hans toneart. Stadig stridslysten og stridende driver han sitt korstog mot hedendom og heresi. Han er anklager og forsvarer i samme person. Alltid beredt til å forsvare sannheten, den sannhet som han har funnet i evangeliet, anklager han dem som blander fremmede idéer inn i den kristne tro. Retorikken er briljant, satiren bitende. Når Tertullian en sjelden gang gir sine meningsmotstandere en anerkjennelse, er det bare for at de, mener han, har fått sine idéer fra Det gamle testamente. ”Derfor har jo filosofene egentlig slukket sin tørst i vår egen kilde, men ærelystne som de er har de tilskrevet seg selv den sannhet de har funnet.” For en person med Tertullians legning var det ikke like lett å vinne hjerter som debatter.

Likevel, når han taler, er det ikke som legalist eller beregnende retoriker han griper til ordet. Engasjementet er glødende og ånden varm. Han drives av sin lengsel og intens oppriktighet. Tertullian taler fra hjertet: personlig, pasjonert og provoserend (Halldorf, 2001, s. 46-47).”

Kilde: Halldorf, Peter. (2001). 21 kirkefedre. Historien om hvordan kristendommen ble utformet. Oslo: Luther Forlag.