Tre av søsknene hadde de samme evnene

 Tre av søsknene hadde

de samme evnene

 

Han startet som fattig gjetergutt i Snåsafjellene, og har endt opp som Norges mest kjente helbreder gjennom tidene. Det anslås at over 50 000 mennesker har fått hjelp av Snåsamannen Joralf Gjerstad (f. 11.04.1925). 

 

Joralf Gjerstad forteller fra sin oppvekst:

-Jeg var ikke med i noe fotballag eller spilte musikk. Jeg var hjemme helt alene. Jeg fikk ofte se syn som få eller ingen vet om. Det første arbeidet jeg hadde var som gjeter. Jeg tror jeg var åtte eller ni år. I den tiden var gjeting nesten obligatorisk for folk som var fra et fattig hjem. Det bar inn i fjellet. Jeg var så heldig å få være med min mor og mine søsken inn i fjellet. Vi som var gjetere ble ikke akseptert så mye. Vi var gjetere. Jeg gjette til jeg var 14 år. Da jeg var ferdig med gjetingen, ble jeg gårdsdreng.

Allerede som barn fikk Joralf Gjerstad erfare at hendene hans hadde noen helt spesielle krefter.

-Jeg måtte være åtte, ni år. Arnolf Strømme kom hit, sønnen til presten. Han sjokkerte meg litt. Han spurte om jeg kunne ta bort tannpinen hans. Det forstår jeg ikke. Jeg tok borti ham, og tannpinen kom bort [forsvant]. Det var på den tiden jeg var veldig nervøs. Jeg var kolossalt nervøs.

-Hva var du nervøs for?

-For den egenskapen jeg hadde fått. Når jeg hadde gjennomført noe, gikk nervene i orden.

-Var det noen av de andre søsknene som hadde de samme evnene som deg?

-Ja, men de brukte dem ikke så mye.

-Hvem var det da?

-Det var både Ingebrigt, Arne og Sigrid, tror jeg. Men de ville ikke si så noe om det.

 

Kilde: Dokumentarfilmen «Bygdedoktoren» (2015).