Trivdes best alene i skogen og på fjellet

 Trivdes best alene

i skogen og på fjellet

 

Joralf Gjerstad (f.11.04.1926) sier at han har spekulert mye på hvorfor han har fått de egenskapene han har, og at han opplevde at han måtte være mye alene:

-Jeg har vært på fest på samfunnshuset på Vonheim og så har jeg plutselig sett noe og har måttet gå hjem. Jeg husker en som sa det at det er merkelig det Joralf, at når vi har det artig, så går du hjem. Jeg sa aldri hvorfor, men jeg måtte gå hjem. Ja, jeg måtte helst være alene, inn i skog og fjell. Der fungerte jeg best. Der fikk jeg mest glede. Blant folkehopen ble jeg ingenting, jeg ble liten, jeg passet ikke der.

Det har ikke alltid vært lett for Joralf Gjerstad å takle de gavene han har fått fra guddommelig hold.

-Folk som hadde liten tro på meg, holdt på å ødelegge meg en stund. Jeg hadde veldig store vanskeligheter. Jeg kunne godta at folk kritiserte meg, men jeg kunne ikke forlate den egenskapen jeg hadde. Derfor ble det en kamp mellom de som ikke trodde, de som ga meg nederlag, og den viljen jeg hadde. Kraften som ga meg næring til å hjelpe folk, den kjempet mot det hele. Og der sto jeg som ungdom, og jeg må si som sant er på denne filmen her. Det var mange ganger at jeg gikk stille bort og gråt.


Kilde: Dokumentarfilmen «Bygdedoktoren» (2015).