Skutt og drept med pil og bue på misjonstur til unådd folkegruppe

 

Skutt og drept med pil og bue på

 

misjonstur til unådd folkegruppe

 

15. november 2018: Misjonær og eventyrer John Allen Chau fra den amerikanske delstaten Alabama vasset i land på den indiske øya North Sentinel Island i øygruppen Andamanøyene i Bengalbukta mellom India og Indonesia. Han ble beskutt, men pilen traff bibelen hans og han kom seg i trygghet.

På øya bor det noen titall innbyggere som livnærer seg av jakt, fiske og sanking slik deres forfedre gjorde for tusener av år siden, før jordbrukssamfunnet. Stammen bor i felleshytter og flytter leiren av og til. De bruker ild og har lært seg å bruke jern i pilspisser og harpuner. De har kanoer, men bruker staker i stedet for årer. Dermed kan de fiske nær land, men ikke til havs.

 

16. november 2018: 27 år gamle John Allen Chau gikk igjen i land på den svært isolerte øya North Sentinel Island, og da ble han etter alt å dømme skutt og drept med piler av øybeboerne. Fiskere så at de gravde liket hans ned på stranda. Med seg hadde han gaver til de innfødte; sakser, sikkerhetsnåler og fotballer. Før amerikaneren gikk i land, leverte han notatene sine til fiskerne som kjørte ham ut til øya. I disse notatene kom det frem at ifølge Chau så var noen av øybeboerne vennlige og noen var aggressive:

-Jeg har vært så grei med dem. Hvorfor de er så sinte og aggressive?

Videre skriver han «ikke skyld på de innfødte hvis jeg blir drept».

 

Det er ikke lov å besøke øya. Derfor har fiskerne som kjørte John Allen Chau ut til øya med båt, blitt arrestert. Formålet med besøket på øya var å ‘etablere Jesu rike på øya’.

I 2006 kom to fiskere for nær øya, ble drept og begravet i sanden. Et helikopter fra den indiske kystvakten ble møtt av et pilregn og måtte gi opp forsøket på å hente likene.

 

Marco Polo seilte forbi øygruppen i 1290 og beskrev befolkningen: «Folket her er uten konge og er avgudsdyrkere, og de er ikke bedre enn ville dyr. Jeg kan forsikre dere om at alle mennene har hoder som hunder og likeså tenner og øyne. Faktisk ser de alle ut som mastiffhunder. De har en rekke kryddere, men er svært grusomme og spiser alle de kan fange, hvis de ikke er av deres egen rase.»

Familien skriver følgende på instagramkontoen til den drepte misjonæren John Allen Chau: «Han elsket Gud, livet og å hjelpe trengende og hadde ikke noe annet enn kjærlighet til folket på Sentinel-øya. Vi tilgir dem som skal ha vært ansvarlig for hans død.»

 

Kilde: Aftenposten, 23.11.2018, s. 14.