Siterte Bibelen i nyttårstalen

Siterte Bibelen i nyttårstalen

 

Kong Harald V (f. 21.02.1937) tok til orde for økt medmenneskelighet under nyttårstalen til det norske folk ved inngangen til 2019, med utgangspunkt i et vers fra Salomos Ordspråk i Bibelen:

Utdrag fra talen til Kong Harald V nyttårsaften 2018:

«Vi alle bærer noe dyrebart inni oss som bare er vårt. Det er et kompass som ingen kan ta fra oss – og som rommer vår medmenneskelighet.

I Salomos Ordspråk står det:

«Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det.»

Så hvordan bevarer vi hjertet vårt? Vi gjør det ved å være vennlige mot hverandre. Ved å føre en respektfull tale på tross av uenighet. Ved å løfte andre frem. Vi bevarer det også når vi gjenkjenner et medmenneske i en fremmed. For da innser vi at vi deler det mest sentrale: Å være menneske på jorden. Jeg tror det er viktig å huske på at hver enkelt har en mulighet – hver dag – til å påvirke både vår egen og andres følelse av verdi og livsglede. For hver og en av oss betyr noe. Til dem som tenker at ingen bryr seg om hva jeg gjør fra eller til, vil jeg si: Akkurat ditt smil kan gjøre en forskjell for et menneske du møter på gaten. Akkurat ditt vennlige ord kan skape en bedre hverdag for en annen. Og akkurat din omtanke kan utløse nye gode handlinger..»

 

Kilder:

https://www.kongehuset.no/tale.html?tid=167047&sek=26947&scope=0, lest 08.01.2019

https://tv.nrk.no/serie/h-m-kongens-nyttaarstale, sett 08.01.2019