-Jeg vil gjerne leve jeg, så lenge jeg kan være til nytte

 -Jeg vil gjerne leve jeg, så

lenge jeg kan være til nytte

 

 

Ida Johanne Buttedal (f. 1920) er ansvarlig for jevnlige eldretreff i Syvendedags Adventistkirken i Bergen.

 

 

 

Bærende på varer kommer hun gående til kirken, uten hjelpemidler til å støtte seg med. Hun liker å være ute i god tid for å unngå stress, og derfor kommer hun halvannen time før det starter.

 

 

Hun setter i gang med å dekke bordet og lage varm kakao til de som skal komme. Hun legger på duk, løfter tunge stoler, finner frem servise og bretter servietter.

 

 

 

Ida Johanne Buttedal vet ikke hvorfor hun har blitt så gammel. 

 

 

-Nei, jeg vet ikke. Jeg har jo levd et normalt liv, et rolig liv. Kanskje det er fordi jeg skal gjøre noe for andre.

 

 

Hun tok ikke noen spesiell utdannelse, men har jobbet hele livet som husmor, hjemmehjelp og rengjøringshjelp, samt passet andres barn i et slikt omfang at hun endte opp med å ha en privat barnehage i hjemmet med 7-8 barn.

 

 

 

I tillegg til å være ansvarlig for eldretreffet, spaserer hun frem og tilbake til butikken og kirken, flere ganger i uken. Hun har også en hage hvor hun blant annet klipper gresset.

 

 

 

Videre sier hun at den kristne troen betyr alt.

 

 

-Hvis jeg ikke hadde hatt vår Herre, så vet jeg ikke. Jeg snakker med Gud hver eneste dag, mange ganger om dagen. Jeg sier at "nå må du hjelpe meg med det", så får jeg hjelp. Og da blir troen enda sterkere. Jeg har det veldig godt.

 

 

Hun er også flink til å ta vare på sin psykiske helse, blant annet ved å holde bekymringer på avstand.

 

 

-Jeg har ingen bekymringer; Tenker at det ordner seg. Jeg går ikke og grubler på noe. Det er ingen hjelp i å bekymre seg, da blir jo bare livet svart. Man må se lyst på livet.

 

 

Ida Johanne Buttedal har også gått gjennom tøffe perioder i livet. Blant annet har hun mistet to ektemenn og to sønner. Også i sorgen sier hun at hun har blitt hjulpet av Gud:

 

 

-Det er som om vår Herre... han sletter det liksom. Vi har jo håpet om at vi skal møte de igjen. Det er harde bud, men vi får kraft for hver dag.

 

 

Ifølge venninner i adventkirken sier Ida Johanne Buttedal aldri et ondt ord om noen, og så har hun godt humør. I tillegg har hun sunt kosthold.

 

 

Som adventist følger Ida Johanne Buttedal kostrådene fra 3. Mosebok i Bibelen, som det i adventkirken er kultur for å følge. Ifølge disse rådene skal svin, hest og skalldyr ikke inngå i kostholdet. Det er også vanlig blant adventister å velge vegetarisk mat på grunn av personlig helse og miljøbelastning. I tillegg er det mange som lar være å drikke kaffe og sort te.

 

 

-Jeg har spist sunn og god mat. Ikke alkohol, ikke røyk. Man må jo passe på kroppen så den holder seg frisk.

 

 

Eldretreffet i Syvendedags Adventistkirken er ikke bare et sosialt hyggetreff; Det har også et åndelig og diakontalt innhold: De ber en bønn, én av kvinnene leser fra en andaktsbok, og så viser de frem strikkeprodukter - gensere, sokker og skjerf - de har laget til to førjulsbasarer der inntekten (ca. 40.000 kroner i året) går til kirkens bistandsarbeid, Adra.

 

 

Kilde: Ida Johanne (103) går i kirken hver uke: – Man må se lyst på livet (dagen.no), lest 4.11.2023