Helseforskning: Det er bedre å gi enn å få

Helseforskning: Det er bedre å gi enn å få
 
En undersøkelse utført ved University of British Columbia og Harvard University har tatt for seg hvordan folk bruker pengene sine og hvordan dette får følger for deres personlige lykke.
 
-Personer som gir gaver til andre eller til veldedige formål, oppgir større lykkefølelse enn dem som ikke deler sine ressurser med andre, viser ny forskning.
 
Tidligere har man forsket på at det faktum at penger kan øke ens egen lykke, men forskerne var denne gangen interessert i å forske på måten man distribuerte sine penger på og hvilken effekt dette hadde på ens lykke.
 
Elizabeth Dunn, ledende forsker på temaet og assisterende professor i psykologi ved University of British Columbia, var ikke overrasket over at man følte glede ved å gjøre noe for andre.
 
Det som var overraskende, var hvor stor betydning det hadde og at det var viktigere hvordan gruppen brukte penger enn hvor mye de hadde.
 
-Denne studien indikerer at gjennom å gjøre små endringer i hvordan vi bruker penger på daglig basis, kan utgjøre en stor endring i ens private lykke, sier Dunn.
 
-Det betyr ikke at man skal få seg en godt betalt jobb så man kan bidra med en masse penger til andre. Budskapet er heller at ut i fra det en har, kan man gjøre små endringer som har stor effekt for en selv.
 
Og dette gjelder ikke bare penger, men også tid og personlige evner som kan hjelpe andre.
 
Den første undersøkelsen ble foretatt blant 632 amerikanere, hvorav litt mer enn halvparten var kvinner. De ble spurt om å rangere sin følelse av lykke på en skala fra 1 til 5, hvor 5 var høyest. Så ble de spurt om å oppgi sin årlige inntekt og beskrive hvor mye av dette som ble brukt til å betale regninger, gaver til seg selv og andre, samt hvor mye de ga til veldedige formål.
 
-Personlig forbruk hadde ingen relevans i forhold til egen lykke, sier forskerne.
 
-Men større donasjoner til pro-sosiale formål hadde langt større innflytelse på egen lykke.
 
I tillegg til denne studien, ble ansatte ved et firma i Boston spurt om egen lykke en måned i forveien og seks til åtte måneder etter at de hadde mottatt en pengebonus fra sin arbeidsgiver.
 
I oppfølgingsintervjuet ble de også spurt om personlige donasjoner. Samme resultat fulgte og de som hadde gitt til andre, oppga større følelse av lykke enn dem som hadde brukt pengene på seg selv.
 
Måten de brukte pengene hadde langt større betydning for følelsen av lykke enn størrelsen på bonusen, ifølge undersøkelsen.
 
Til sist ble 46 canadiske studenter bedt om å rangere sin egen følelse av lykke. Deretter ble de gitt en konvolutt med forskjellige beløp, fra 30 kroner til 100 kroner. Noen fikk instrukser om å bruke pengene på seg selv og noen fikk beskjed om å kjøpe en gave til noen andre.
 
-Størrelsen på pengegaven hadde ingen betydning, men de som ble fortalt at de skulle kjøpe en gave til noen andre, beskrev en vesentlig høyere lykkefølelse enn dem som kjøpte noe til seg selv, sier studien.
 
 
Kilde: Forskningsundersøkelse presentert i Dagen Magazinet 28.03.2008, s.8