12,3 millioner slaver i verden

12,3 millioner slaver i verden i 2009


Ifølge ILO - FNs International Labour Organization, lever 12,3 millioner mennesker som slaver i verden i dag. Dette inkluderer trafficking av kvinner, arbeidere og barn over landegrenser, og foregår på alle kontinenter i ulike former.

Slaveri var trolig mer utbredd i verden tidligere.Men i absolutte tall er det flere slaver i verden nå enn det ble handlet med slaver over Atlanterhavet på 17- og 1800-tallet, fastslår professor ved INSEAD, Ethan B. Kapstein, i en artikkel i Foreign Affairs.

Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, tvinges millioner av kvinner og barn inn i sexindustrien, til å tigge, eller til å utføre tvangsarbeid hvert år.

Om lag 80 prosent av dagens slaver er kvinner. Rundt 43 prosent av alle slavene tvinges til å jobbe i sexindustrien, mens omlag 32 prosent tvinges til å jobbe som hushjelper og arbeidere, mens resten tvinges til både seksuelle og økonomiske ytelser, ifølge Kapstein.

Slaveriet i Niger, og andre rurale områder i Vest-Afrika, har tradisjoner flere hundre år tilbake i tid. Mennesker blir født inn i slaveriet, de jobber dag og natt uten lønn, og blir ofte mishandlet. Par blir skilt når en av dem selges eller gis bort, små barn blir gitt som gaver, og unge jenter selges som konkubiner eller blir voldtatt av sine eiere.

Andre steder i verden domineres handelen av at mennesker blir lovet en bedre fremtid, men ender opp med å bli lurt.

- Slavedriverne rekrutterer vanligvis fattige mennesker i fattige land, ved å love dem jobber andre steder. Ofte gis offeret relativt store lån, med høye renter, for å kunne betale reise, dokumenter og for avtalen om den nye jobben. Når de kommer, viser det seg at den nye jobben ikke finnes, de har lån på opptil flere tusen dollar, og står uten mulighet til å betale lånet tilbake, skriver Kapstein om ofrene for trafficking.

FN anslår at de som driver denne typen handel med mennesker tjener tilsammen 10 milliarder dollar i året, og at en slave i gjennomsnitt koster 12 500 dollar å kjøpe. Siden det koster i gjennomsnitt 3 000 dollar å gjennomføre handelen med ett menneske, kan bakmennene tjene opptil 10 000 dollar per offer.

Det er anslagsvis 9 490 000 slaver i Asia, 1 320 000 i Latin-Amerika, 660 000 i Afrika sør for Sahara, 360 000 i verdens industrialiserte land og 260 000 i Midtøsten og Nord-Afrika, ifølge ILO.

Amerikanske myndigheter utgir en årlig rapport om trafficking av mennesker. De hevder at de regimene som er dårligst når det gjelder å forsøke å begrense menneskehandel er Belize, Burma, Cuba, Iran, Laos, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Sudan, Syria, Uzbekistan, Venezuela, og Zimbabwe.

Men selv i USA er det mange som lever og jobber under tvang. I rapporten Hidden Slaves: Forced Labor in the United States fra 2004, laget ved Berkeley-universitetet i California, hevdes det at det er rundt 10 000 slaver i USA.

Forskerne har funnet flest tilfeller i store byer med mange immigranter, som California, Florida, New York og Texas. Ofre for denne virksomheten blir hentet til USA fra minst 38 forskjellige lamnd, og flest kommer fra Kina, Mexico og Vietnam. Ofrene jobber først og fremst som sexarbeidere, dernest som hushjelper, men også i hotell- og restaurantbransjen, landbruket og andre bransjer.

I NORGE, som i resten av Vest-Europa, er det også tilfeller av moderne slaveri. I november ble fem menn dømt til fengselsstaffer på opp til to og et halvt år for grov menneskehandel, og i desember la regjeringen fram en handlingsplan mot menneskehandel.

Forsker Mai-Len Skilbrei har kartlagt både situasjonen for nigerianske og østeuropeiske prostituerte i Norge. Bruk av menneskesmuglere har gitt flere av de nigerianske kvinnene stor gjeld, som de har få andre muligheter til å betale ned på enn gjennom prostitusjon, konkluderer hun og de andre forskerne i sin rapport.

Verken legalisering av prostitusjon, slik Nederland har gjort, med argumentet om at en mer åpen og regulert sexindustri ville gjøre det lettere å avdekke ofre for menneskehandel, eller det å forby og kriminalisere sexhandel hjelper i særlig grad, mener Kapstein. Han mener også at det å bruke mer politiressurser i mottakerlandene bare har begrenset effekt.

Noen argumenterer for at fattigdomsbekjempelse i avsenderland kan begrense handel med mennesker. Dette stemmer heller ikke, mener professoren.

- Historien viser at gir lite bevis for at økonomisk vekst kan stoppe slaveri. Det er viktig å huske at slaveriet ser ut til å blomstre i enkelte deler av verden nettopp på grunn av økonomisk vekst, skriver Kapstein.

Han mener å navngi og fordømme menneskehandlere, og regjeringene som tillater at de opererer i landet, er helt nødvendig. Dette har amerikanerne gått lengst i å gjennomføre med sin Trafficking in Persons-rapport. Å bli sett på som en havn for kriminelle grupper er et rykte få regjeringer vil ha på seg, mener Kapstein. Dessuten bør rike land bruke økonomiske sanksjoner og press mot de landene som i størst grad tillater menneskehandel, for eksempel bør EU konfrontere Bulgaria, Latvia og Portugal i større grad, og USA det samme når det gjelder Kuwait og Saudi-Arabia.

Sist, men ikke minst, mener professoren at man må være villig til å bruke politi, etteretning og militærmakt mot menneskehandel.

- Det er verd å huske at på 1800-tallet argumenterte mange med at slaveri ville få en naturlig slutt når det ikke lenger var profittabelt. Historikere mener nå at det aldri ble ulønnsomt. Det er enda mer sant i dag, når kostnadene ved å drive slavehandel er enda mindre enn før. Hvis USA og noen av deres europeiske allierte vil stoppe moderne slaveri, må de bruke makt, akkurat som Royal Navy stoppet slavehandelen over Atlanterhavet på 1800-tallet, hevder han.

I NIGER har myndighetene fram til nylig vist liten vilje til å stoppe slaveriet. Ifølge Anti-slavery international er det 43 000 slaver i landet.


Kilder:

http://www.ilo.org/global/Themes/Forced_Labour/lang--en/index.htm, lest 26.12.2009

"12 millioner mennesker lever som slaver", http://www.dagbladet.no/magasinet/2007/01/05/487901.html, lest 26.12.2009