300.000 i konsentrasjonsleirer i Nord-Korea

300.000 i konsentrasjonsleirer i Nord-Korea


Ifølge rapporter fra FN finnes det i dag mellom 12 og 18 hemmelige konsentrasjonsleire i Nord-Korea. Rundt 300.000 nord-koreanere befinner seg i slike leirer til enhver tid.


På slutten av 1990-tallet døde over en million mennesker i Nord-Korea under en sultkatastrofe som delvis skyldtes at statsleder Kim Jong IIs prioriterte militær styrke foran mat til folket.

Kim Hyuk var 17 år den gangen, og smuglet sekker med ris, klær og elektriske riskokere ulovlig over grensen fra Kina. Moren hans døde av hjerteinfarkt da han var tre, faren av sult da han var tolv. Han forteller at myndighetene førte en kampanje som påla familier å begrense seg til ett måltid mat om dagen.

– Vi skulle tåle sulten og overvinne den, husker Kim.

Mellom smugleturene gjemte Kim seg hos en bekjent. Så meldte noen naboer ham til sikkerhetspolitiet. Han satt en måned i sikkerhetspolitiets fengsel, og ble slått hver dag.

– Jeg hadde så vondt i hele kroppen at jeg ikke fikk sove. Jeg ble slått intenst hele måneden, sier Kim.

Etter ti måneder i sikkerhetspolitiets fengsel, ble han i 1999 overført til arbeidsleiren Yodok. Fra åtte om morgenen til sju om kvelden arbeidet han med å laste varer over på lastebil eller tog. Han hogget også trær i skogen. På cella hans delte 50 fanger på under 20 kvadratmeter. Av de 23 som ble dømt samtidig med ham, overlevde bare to.

---

Kim Young Soon tilbrakte åtte år i fangenskap i konsentrasjonsleiren Yodok før han klarte å flykte i 2003. Han forteller:

-Folk ble sendt dit for alt mulig. En mann hadde sagt at Kim II-sung hadde en kul i nakken. En annen hadde knust en gipsstatue av Kim II-sung. En tredje hadde lagt en avis med bilde av Kim II-sung på gulvet.


Kilde: http://www.vl.no/magasin/article4652122.ece, lest 06.02.2010.