Tirsdag 17 September
7.000 nepalske jenter blir årlig solgt til bordeller i India
7.000 nepalske jenter blir årlig solgt til bordeller i India
Offisielt heter det at omkring 7.000 jenter årlig blir solgt til bordeller i India. De som arbeider tett på, mener at en kan plusse på en null.
Under et raid mot et bordell i India nylig, viste det seg at 17 av 19 nepalske jenter som ble hentet ut, kom fra Nuwakot, et område nord for Katmandu. Her bor det hovedsakelig tamanger, og det er allment kjent at de selger døtrene sine.
-Hva får en mor, en far eller bror til å selge jentene sine som et dyr, spør jeg meg.
Fokus på seminaret denne dagen var rettet mot dette området. Det kom mange pastorer og andre derfra og en av pastorene gjorde særlig inntrykk.
-Jeg er tamang og er fra Nuwakot, sier han. -Jeg er ikke stolt over å si det her i dag.
Deretter forteller han historien om et folk som har vært undertrykt og holdt nede i flere generasjoner. Tamangene er den største etniske gruppa i Nepal og bor for det meste mot nord. Siden de er mange, var det politisk frykt for at de skulle ta makt. Det var derfor viktig å holde de nede. Måtene å gjøre det på har vært mange, forteller pastoren. Eksempelvis har man gitt dem rikelig med brennevin og sørget for at de ikke fikk utdannelse.
I Lalipur (sør i Katmandudalen) var det for eksempel i fjor ikke en eneste tamang som hadde fullført SLC (10. klasse eksamen). Jeg tenker på tamangjenta i bakgården som arbeider som tjenestejente for Newarfamilien vi leier hos. Hun har aldri fått gå på skole. Lurer på hva slags drømmer hun har hatt om fremtiden. Tenker på moren hennes som har født 5 barn, men bare 2 har vokst opp. Tenker på det hun har fortalt om hvordan hun la kumøkk på babyen sitt brannsår fordi hun ikke visste om noe annet.
Pastoren vekker meg fra tankene. Tamangene som opprinnelig var buddhister ble tvunget til å ta hinduismen som religion, ingen fikk jobb utenfor Nepal og vanskelig nok i Nepal. Det var et mål å ikke bygge skoler i tamangområdene. Mange skiftet navn for å komme ut av undertrykkelse. Selv i dag er det mange som skjems over å si at de er tamanger.
Pastoren snakker seg varm. Hva sier historien om undertrykte, utnyttede folkegrupper - mange av disse ble tvunget til å selge seg selv for å overleve. Forstår dere hva mitt folk har levd med i så mange år?
La oss ikke forbanne foreldrene våre. Selv om skiftende regjeringer har utnyttet og undertrykt oss på det groveste er vi utvalgt av Gud. Guds nåde er over oss. Be for Nuwakot og for folket der, avslutter pastoren - og la oss arbeide for å berge jentene våre.
Kilde: DagenMagazinet 17.02.2010, s. 13. (Ragnhild Skeie, Tibetmisjonen)