Arrogante leger og arbeidsgivere forverrer situasjonen for pårørende til rusmisbrukere

Arrogante leger og arbeidsgivere forverrer

situasjonen for pårørende til rusmisbrukere

 

Manglende forståelse hos leger og arbeidsgivere kan gjøre situasjonen vanskeligere for rusmisbrukeres pårørende som selv har blitt syke.

 

-Noen leger er flinke til å observere symptomer hos pårørende, og tar det veldig på alvor. Andre tenker ikke i de banene, og da blir pasienten gående med sine symptomer uten å få noe hjelp, sier overlege Egil Nordlie ved den Blå Kors-eide Borgestadklinikken til DagenMagazinet.

 

Nordlies forskning har avdekket en rekke fysiske og psykiske plager hos pårørende av rusmisbrukere.

 

-Noen ganger er det ikke mye som skal til for å støtte pasienten. Det er viktig at man får innsikt i sammenhengen mellom livssituasjonen og de symptomer man har. Dette kan i noen tilfeller lette plagene.

 

-Men da hvis en møter arrogante leger?

 

-Da blir det bare verre. For den som ikke blir trodd blir den fysiske eller psykiske plagen verre fordi man da føler at eksperten man henvender seg til ikke tar det alvorlig. Da blir situasjonen enda mer fastlåst.

 

Nordlie opplever at det heller ikke alltid er så sprekt med arbeidsgiveres forståelse for situasjonen.

 

-En del av problemet er at den som sliter nødig vil fortelle det. Man sier kanskje at man må være hjemme grunnet nakkesmerter og hodepine. Men det er svært få som våger å sette det i sammenheng med situasjonen hjemme og å si det til arbeidsgiver. Det er viktig å få mer åpenhet om sånne problemer, sier Nordlie.

 

Kilde: Velsignet Helg / DagenMagazinet, 13.03.2010, s. 4-5