Stedet hvor israelittene krysset Rødehavet kan være funnet

 Stedet hvor israelittene krysset Rødehavet kan være funnet

Ruten israelittene kan ha benyttet da de flyktet fra Farao.

I 1978, mens den amerikanske amatørarkeologen Ron Wyatt midlertidig var forhindret fra å jobbe med et annet prosjekt, tok han med seg sine to sønner til et sted i Egypt der han mente at kryssingen av Rødehavet fant sted.
 
Da de kom til stedet ved Akababukta (den delen av Rødehavet som ligger mellom Sinai-halvøya og Saudi-Arabia), fant de en steinstøtte i fønikisk stil liggende på stranda. Vannet hadde slitt vekk inskripsjonene.
 
I 1984 fant han en tilsvarende støtte på motsatt side, i Saudi-Arabia. Den sto fortsatt, og inskripsjonen var intakt. Han greide senere å tyde og oversette ordene: ”Farao, Misram, død, Edom, Jahve og Salomo.” Ut fra dette trodde han at støttene var reist av Kong Salomo og dedikert Jahve for det store miraklet med kryssingen av Rødehavet på tørt land. Israel hadde okkupert Sinai-halvøya på denne tiden, i 1978. Israelerne flyttet den første støtten fra stranden og satte den i betong oppe ved veien, som du her kan se (på filmen…). De dykket på det antatte overgangsstedet og filmet flere koralltildekte vogndeler, blant annet disse to vognhjulene som fortsatt sitter på en aksel; det ene hjulet flatt mot bunnen og det andre pekende oppover. Dette er et sekseikers hjul (kommentar fra dokumentarfilmen). De fant en rekke gjenstander som muligens hadde en sammenheng med miraklet som fant sted her. Skjelettdeler fra mennesker og hester er fortsatt bevart av korallene. Også vogner uten hjul og hjul uten vogner. Noen hjul med aksler og noen uten. Han berget navet fra et hjul og viste det til Nazif Mahammed Hassan, ministeren for oldtidssaker i Egypt. Men det mest overveldende funnet var et forgylt fireeikers vognhjul, som han filmet i mars 1988. Han kunne ikke berge det fordi treet var gått i oppløsning, og bare det tynne gullaget var igjen.
 
Mange faktorer var med på å lede den amerikanske amatørarkeologen til dette stedet:
 
1)            
For å virkelig kunne ha forlatt Egypt, måtte israelittene ha startet ferden mot Rødehavet på østsiden av Suez. Da sto Akababukten alene tilbake.
 
2)          
Det var bare ett sted langs bredden av Akababukten som kunne romme så mange som kanskje tre millioner mennesker. Området er så stort at det kan sees på dette satelittbildet (på filmen).
 
3)          
I London under studier av kart over sjøbunnen, ble det oppdaget en undervannsbro som krysset Akababukten akkurat her. På begge sider av denne linjen er vannet over 1600 m dypt, som en dyp grop. Men her, akkurat på dette stedet gikk det nedover med bare 6 graders vinkel til en dybde på bare 350 m på midten. 


Sjøkart som viser hvor grunt Rødehavet er der overgangen kan ha funnet sted


Idet de reiste over Sinai til dette stedet, så de store stein som var veltet til sidene slik at reisende og karavaner kunne komme fram. Mens de dykket, 2 kilometer ut og på 66 meters dybde, ble de overrasket over å se at veien fortsatte under vannet. Med de overbevisende funnene, vogndelene strødd utover gulfen, var det mulig at Sinai-fjellet kunne være i Saudi-Arabia. Under studier av kart, ble det klart at fjellet Jabel El Lawz passet til Bibelens beskrivelse av det hellige fjellet.
 
Kilde: Wyatt Archeological Research